«Раша» — поза законом!

24.07.2014
«Раша» — поза законом!

Прем’єр Яценюк хоче змусити всіх бандитів iз російськими паспортами піти геть! Або в тюрму... (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Український уряд, услід за Європою і США, також готується запровадити санкції проти «братньої» Росії. Очевидну, хоча і трохи запізнілу ініціативу вчора оприлюднив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. «Створено комітет із запровадження санкцій проти Російської Федерації. До складу комітету увійшли: Міністерство закордонних справ, Міністерство юстиції, економічний і фінансовий блок, силові й правоохоронні структури, — повідомив Яценюк та пояснив. — Україна введе санкції щодо кожної фізичної особи, яка має паспорт громадянина Російської Федерації і яка підтримує терористів і сепаратистів в Україні. Чи прямо підтримує, чи опосередковано».

Насамперед, «на олівець» візьмуть усі компанії, які є резидентами Російської Федерації, і які напряму або опосередковано фінансують тероризм і бандитизм на території України; які підтримували анексію Криму як фінансово, так і через ті адміністративні важелі впливу, якими були уповноважені відповідних осіб.

«Йдеться про список персональних санкцій, а саме: фізичні особи, в тому числі й посадовці Російської Федерації, причетні до зазіхання на територіальну цілісність і незалежність Української держави, причетні до тероризму і до його фінансування, і причетні до підтримки і створення незаконних збройних формувань на території України, так і перелік секторальних санкцій, а саме: конкретні компанії і суб’єкти публічного права, які прямо або опосередковано підтримували бандитів і терористів, надавали їм фінансове і економічне сприяння. Окреме питання — це питання постачання зброї з боку Російської Федерації на територію України, зброї, з якої вбивають українців, зброї, з якої вірогідно збили літак «Малайзійських авіаліній», — сказав Прем’єр. Свої перші кандидатури комітет має визначити вже впродовж 10 днів.

Тиснути на «Рашу» Україна спробує і через Міжнародну конвенцію щодо боротьби з фінансуванням тероризму, членом якої є обидві країни. «Українська держава направляє офіційну ноту Російській Федерації на предмет порушення Росією Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням терроризму, — сказав Яценюк. — Ми вимагаємо від Росії дати негайну відповідь на ноту українського Міністерства закордонних справ, відповідно до вимог конвенції, остаточне рішення буде прийнято Міжнародним судом ООН».

Не забув згадати Прем’єр і про кримінальне нововведення: набули чинності зміни до Кримінального кодексу України про підвищення відповідальності за фінансування сепаратизму. Конкретними російськими друзями та їхніми українськими підлеглими, які «копають» під державу, займуться СБУ та МВС. «Усі правові інструменти у вас є. Арсене Борисовичу (міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. — Ред.), я прошу вас очолити цю роботу відповідно до закону», — резюмував Арсеній Яценюк.