Супер — для Донбасу

24.07.2014
Супер — для Донбасу

Капітан «Шахтаря» Даріо Срна — із Суперкубком країни. (УНІАН.)

До Суперкубка країни за участю двох флагманів вітчизняного футболу — «Динамо» та «Шахтаря» — у Львові готувалися не менш відповідально, ніж це робили в місті Лева під час Євро-2012. Адже на тлі війни українське «класико» — це не тільки можливість на кілька годин відволіктися від фронтових повідомлень, а й чудова нагода іще раз заявити про єдність нашої країни.

День великого футболу у Львові розпочався з грандіозного багатотисячного маршу вболівальників, участь у якому взяли фанати «Динамо», «Шахтаря» та місцевих «Карпат». Утім головне дійство вечора відбулося на заповненій під зав’язку «Львів-Арені», на яку після матчів чемпіонату Європи знову повернувся великий футбол. І нехай продемонстрована в першому матчі нового сезону гра не виправдала на 100 відсотків очікування уболівальників, свої ігрові недоліки футболісти компенсували емоціями та боротьбою. Звісно, градус протистояння в українському «класико» апріорі не міг бути низьким, проте виходити за рамки джентльменського кодексу футболісти «Динамо» та «Шахтаря» собі не дозволяли. «У грі переважав спортивний інтерес. А вже потім — боротьба», — відзначив наставник «гірників» Мірча Луческу.

Після того, як кілька місяців тому, у фіналі Кубка країни, динамівці доволі впевнено переграли «Шахтар», мало хто наважувався говорити про донеччан, як про безапеляційного фаворита матчу за Суперкубок. До того ж напередодні старту нового сезону незмінні переможці останніх чотирьох ЧУ залишилися без низки ключових виконавців, які, злякавшись війни на Донбасі, не захотіли з клубом повертатися до України після закордонних зборів. Щоправда, перед поєдинком у Львові й наставник «Динамо» Сергій Ребров заявив, що не зможе задіяти в грі оптимальний склад.

Зрештою, до певного часу в поєдинку спостерігалася рівновага. Немов перетягуючи канат, суперники час від часу віддавали один одному ініціативу, але стати одноосібним домінатором нікому з них не вдавалося. «У таких матчах, коли шанси приблизно рівні, перемагає той, у кого більше терпіння», — пояснив Луческу. У підсумку, його більше виявилося у «гірників», які двічі спіймали своїх візаві на помилках. Утім, слід відзначити, вирішальним виявився провал пари центральних захисників «біло-синіх» — Драговича та Сильви, які дозволили новому-старому форвардові донеччан Олександрові Гладкому вийти віч-на-віч з Олександром Шовковським і забити перший м’яч у матчі. Він, по суті, й вирішив долю поєдинку.

Намагання Сергія Реброва за рахунок замін вирівняти становище результату не принесло. Більше того, саме через помилку Лукмана Аруни, який на останніх хвилинах «обрізав» усю команду, «біло-сині» дозволили голом відсвяткувати дебют у «Шахтарі» його новобранцеві — екс-«металісту» Марлосу. «Не хотілося б шукати винних. Програла вся команда», — наголосив очільник «Динамо». А «Шахтар» тим часом став шестиразовим переможцем Суперкубка. «Цю перемогу ми присвячуємо всьому Донбасу та вболівальникам «Шахтаря», — наголосив капітан донецького клубу Даріо Срна.

ТАБЛО

Суперкубок України.

«Шахтар» — «Динамо» — 2:0

Голи: Гладкий, 75; Марлос, 90+3

«Шахтер: Каніболоцький, Срна, Кучер, Ракицький, Шевчук, Степаненко (Гречишкин, 90+5), Ілсіньйо, Тайсон (Марлос, 86), Фернандо (Болбат, 73), Л. Адріано, Гладкий

«Динамо»: Шовковський, Віда,

Д. Сильва, Драгович, Макаренко, Рибалка, Ярмоленко, Безус (Аруна, 79), Беланда (Кравець, 84), Калитвинцев (Гусєв, 68), Мбокані

Попередження: Ілсіньйо, 24; Л. Адріано, 82; Степаненко, 85 — Беланда, 24; Д. Сильва, 30; Ярмоленко, 51; Безус, 61; Мбокані, 80

Суддя — Можаровський (Львів).

«Арена Львів». 34 347 глядачів

МІСЦЕ БАЗУВАННЯ

Із центром — у Львові

Раніше планувалося, що свої домашні матчі в чемпіонаті країни донецький «Шахтар» проводитиме в Харкові, проте днями «гірники» заявили, що поєдинки національної першості разом iз матчами Ліги чемпіонів вони гратимуть у Львові. Базуватимуться ж чемпіони країни в Києві. Також у місті Лева свої домашні матчі ЧУ проводитиме й донецький «Металург».