Робота над помилками

16.07.2014
Робота над помилками

Людям хочеться, щоб музей не нагадував метро. (автора.)

У Черкаській облдержадміністрації оголосили про чергову реконструкцію Музею Тараса Шевченка у Каневі. Вона покликана виправити ті помилки, які були допущені в 2010 році.

Нагадаємо, що тоді було здійснено реконструкцію на 20 млн. грн. Головним архітектором без конкурсу призначили Ларису Скорик (члена гуманітарної ради при Президентовi Януковичу). Вона на свій смак змінила фасад та інтер’єр будівлі, створений архітектором Василем Кричевським у 30-х роках минулого століття, зробивши його модерним і більш «європейським». Це викликало хвилю обурення як серед працівників музею, так і серед простих українців. На їхню думку, з музею зник «дух Шевченка».

«Ми підтримали рішення Шевченківського національного заповідника про здійснення реекспозиції в Музеї Тараса Шевченка та відтворення його інтер’єрів за проектом архітектора Кричевського», — говорить голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко.

За його словами, авторами ідеї про майбутню реконструкцію музею є його колектив та науково-методична рада. І це не випадково.

«Адже нині, заходячи до музею, відчуваєш його сірість та холод. Як сказав один представник черкаської громади, сюди «заходиш, як у метро, а не в музей», — пояснює голова облдержадміністрації Шевченкового краю.

Про реконструкцію в музеї, наголошує він, iшлося і на недавній нараді у віце-прем’єр-міністра України Олександра Сича, який порушив питання про повернення «до того, з чого розпочиналася історія створення канівського музею».

Нині цими питаннями вже опікується Міністерство культури України, куди черкащани направили необхідні матеріали.

На думку керівника канівської громадської організації «Фонд розвитку «Шевченків край» Якова Прогнімака, доки реконструкція ще не розпочалася, варто зробити перший крок до неї і терміново внести зміни до експозиції музею, прибравши звідти демонстрацію вручення Віктором Януковичем Шевченківських премій.