Іменем короля!

16.07.2014

Безліч маленьких дівчаток хочуть бути справжніми принцесами, і дочка американського роботяги Джеремі Хітона — теж. Щоб виконати бажання дитини, Джеремі придумав незвичайний план, який має теоретичні підстави бути реалізованим насправді.

Хітон проголосив себе королем «Північного Судану» — клаптика пустелі в Африці площею приблизно 200 квадратних кілометрів між Суданом та Єгиптом. Мешканці навколишніх країв називають ці землі Бір-Тавіл, а взагалі йдеться про унікальну terra nullius — «нічийну територію», на яку не претендує жодна держава світу.

Джеремі Хітон — батько трьох дітей, що працює в гірничовидобувній промисловості — логічно вирішив: його семирічна дочка Емілія стане принцесою, якщо сам він буде монархом.

Обравши за своє королівство «Північний Судан», уродженець Вірджинії поїхав туди і в день семиріччя Емілії встановив на кам’янистому схилі синій прапор вигаданої держави з чотирма зірками та короною. «Я хотів показати моїм дітям, що я буквально на край світу піду, аби виконати їхні мрії», — розповів щасливий батько газеті «Вашингтон пост».

Професор політології та міжнародних досліджень в університеті Річмонда Шейла Карапіко коментує ініціативу містера Хітона як цілком реальну, зазначаючи: щоб Джеремі отримав офіційну політичну владу над цими землями, Північний Судан має отримати визнання з боку сусідів та ООН. Тож самопроголошений король планує звернутися за підтримкою в Африканський Союз, встановити дружні відносини з лідерами Судану і Єгипту та, в ідеалі, перетворити своє королівство на агроцентр. І байдуже, що наразі там мертва пустеля.