Вiдповiдальнi за державу

11.07.2014
Вiдповiдальнi за державу

Цього тижня 15-річний ювілей відзначає найбільша партія України — «Батьківщина». Вона була заснована 9 липня далекого 1999 року, і відтоді її незмінно очолює Юлія Тимошенко. Завдяки харизмі та наполегливості свого лідера партія, яка починалася з купки ентузіастів, перетворилася на найпотужнішу в Україні структуру. Сьогодні до лав «Батьківщини» входить майже 600 тисяч українців, а осередки партії працюють у кожному населеному пункті.

Це далося нелегко, адже через принципову позицію в боротьбі з корупцією Юлію Тимошенко та її партійців постійно переслідували. Так, уже у 1999 році на посаді віце-прем’єр-міністра з питань паливно-енергетичного комплексу Тимошенко серйозно зачепила інтереси олігархів, через що тодішній Президент за абсолютно надуманими звинуваченнями посадив Юлію Тимошенко до СІЗО. Там вона провела 43 дні, аж поки суд не звільнив її, знявши всі звинувачення. Другий безпідставний арешт Юлії Тимошенко відбувся уже за часів Януковича. Лідер «Батьківщини» провела за ґратами 2,5 року — з 5 серпня 2011 року. Всі ключові світові політики, а згодом і найвищі судові інстанції України та Європи визнали, що ув’язнення було незаконним: Янукович так боявся свого головного опонента, що вдався до неприкритих політичних репресій.

Від виборів до виборів українці все більше підтримували сміливу безкомпромісну жінку-політика та її команду. Так, уже на перших після заснування партії парламентських виборах 2002 року Блок Юлії Тимошенко набрав понад 7% голосів виборців — попри соціологічний прогноз у 4 відсотки. Події Помаранчевої революції, коли Тимошенко гідно знялася на користь Віктора Ющенка та стала «двигуном» Майдану, знайшли ще більший відгук у серцях: на виборах 2006 року «Батьківщина» у складі БЮТ продемонструвала приголомшливий результат — 22,7%, збільшивши своє представництво у Верховній Раді більш ніж у п’ять разів — до 129 депутатів. На дострокових парламентських виборах 2007 року Блок Юлії Тимошенко ще покращив свій результат, отримавши 156 мандатів (30,71% голосів). На президентських виборах 2009 року за Юлію Тимошенко віддали свої голоси понад 11 мільйонів українців. Перемогу через тотальні фальсифікації вкрав Віктор Янукович, і вся країна знає, до чого це призвело…

За всю свою політичну історію партія «Батьківщина» ніколи не зраджувала виборців та не відступала від своїх засадничих принципів. Це чи не єдина політична сила в країні, яка ніколи не співпрацювала з антинародними режимами і завжди перебувала в жорсткій опозиції до них. Водночас саме два уряди Юлії Тимошенко зробили для поліпшення життя простих людей, очевидно, більше, ніж усі уряди незалежної України разом узяті.

Загалом, партію «Батьківщина» можна сміливо називати «партією Майдану». Адже саме ця політична сила, її лідери та активісти брали пряму і найактивнішу участь в обох українських революціях — у 2004 році у Помаранчевій і у 2013—2014 у Революції гідності. Депутати від «Батьківщини», ризикуючи свободою і життям, очолили організаційні структури другого Майдану, стали його комендантами з перших днів протистоянь, коли до перемоги було ще дуже далеко і вона була зовсім не очевидною. Проти них порушували кримінальні справи, погрожували і шантажували, арештовували майно, спалювали машини, але вони вистояли, і в результаті народ переміг.

Після перемоги Революції гідності і втечі Януковича, в найтяжчі для країни дні, коли все валилося, економіка була на межі дефолту, а Путін оголосив війну і почав окупацію Криму, саме представники «Батьківщини», на відміну від своїх колег по тодішній опозиції, не побоялися взяти на себе відповідальність за державу і зайняти ключові пости. Як показав час, навряд чи комусь би вдалося справитись із тією катастрофічною ситуацією краще, ніж уряду Арсенія Яценюка (голови політради партії «Батьківщина») та в.о. Президента і Голови ВР Олександру Турчинову (1-го заступника голови «Батьківщини»).

За оцінками незалежних спостерігачів, зараз саме «Батьківщина», з-поміж решти партій, має найкращу професіональну команду фахівців, які зарекомендували себе у різних сферах, а тому здатних на практиці забезпечити в державі порядок, її економічне та соціальне реформування.

Водночас керівництво «Батьківщини» добре усвідомлює, що після революції досягнення нових політичних перемог неможливе без реформування, оновлення та модернізації партії. Саме тому «Батьківщина» веде роботу над помилками та готується до походу на наступні вибори з оновленою командою (в тому числі з представників Майдану), конструктивною і проєвропейською програмою дій і реформування України.