«Московське іго» проти кримських татар

08.07.2014

4-5 липня в Генічеську Херсонської області проходило зібрання Меджлісу кримських татар — захід винесли за межі Криму, аби в ньому мав змогу взяти участь й неформальний лідер татарського народу Мустафа Джемілєв. Йому, як пам’ятають читачі «УМ», влада РФ заборонила в’їзд на півострiв. Після завершення роботи Меджлісу стало відомо, що його голова — Рефат Чубаров — віднині складатиме компанію «забороненому» Джемілєву, адже Чубарову також не дозволили повернутися на територію Криму.

За словами Чубарова, його зупинили на пропускному пункті Чонгар, де на політика вже чекала відома самопроголошена прокурорша Криму Наталія Поклонська. Поклонська зачитала Чубарову постанову, згідно з якою, йому заборонений в’їзд на територію Криму до 4 липня 2019 року. Тож хоч на півострові Чубарова «чекали мама і друзі», йому нічого не залишалось, як тільки повернутися на материкову Україну.

Заступник голови Ради міністрів Криму Руслан Бельбек поквапився заявити, що Чубаров власноруч організував заборону на в’їзд до Криму, оскільки діяв за вказівками з Києва та в інтересах «американських технологій». Насправді ж причиною всьому є свідома «антиросійська риторика Чубарова», — підкреслив Бельбек. Йому підтакнув i віце-прем’єр кримського уряду Дмитро Полянський. Він назвав те, що сталося, «справедливим рішенням», оскільки Чубаров вів «деструктивну політику» й «намагався порушити міжнаціональний мир та злагоду в Криму».

Російські джерела мусують інформацію про те, що всередині Меджлісу нібито поглиблюється розкол між прихильниками України та тими, хто воліє зберігати лояльність до влади РФ. Зрозуміло, що і Чубаров, і Джемiлєв належать до першої категорії, але це не означає, що їх підтримує більшість Меджлісу, акцентують експерти з боку окупантів.

Але тривожним видається те, що, за їхніми словами, у вересні цього року збереться курултай кримськотатарського народу, який узагалі «переформатує» Меджліс. Що це означатиме на практиці, поки що не до кінця зрозуміло, але ясно, що діяльність Меджлісу — в небезпеці. Чубаров також вбачає у вчиненій проти нього провокації спробу «розколоти кримських татар, котрі вміють напрацьовувати спільні рішення та захищати свої позиції». За його твердженням, він оскаржуватиме в суді заборону на в’їзд, оскільки вважає її абсолютно незаконною.