П’яний сектор

08.07.2014
П’яний сектор

Комунальники розгрiбають барикади, але до повного порядку на Майданi ще далеко. (Юрiя САПОЖНІКОВА.)

Головний біль Києва останніх місяців — люмпенізований Майдан — ніяк не «минає». М’які умовляння влади розійтися по домівках не діють на тамтешніх «шарікових», котрі на «шістнадцяти аршинах сиділи й будуть сидіти». Крок за кроком, чи то пак метр за метром, центр міста звільняють від приблуд, які мають такий же стосунок до революції, як і до польотів у космос. «УМ» уже писала про те, що частина Хрещатика знову стала проїжджою, але до повної гармонії ще далеко. В ніч на понеділок на Майдані знову стріляли. Центральна рада сотень Майдану описала подію так:

«Нападники закривали обличчя балаклавами. Підняті за тривогою сотні відігнали нападників, але не виключений новий штурм до ранку». Користувач «Твіттера» з ніком @tombreadley додав іще кілька подробиць: «Ловили людей неслов’янської зовнішності. Намети не зносили, але витягали людей iз ближніх до Лядських воріт наметів. Були озброєні кастетами, ланцюгами, битками. Постраждало людей 10—15 iз Майдану... На захист кинулося 10 осіб iз Майдану. Був Калаш! Спочатку постріли в повітря, потім по нападниках. Двоє важких у «швидкій»... Із Майдану багато випивших, кілька бухих, публіка ще та. Хвилин 10 стояли у провулку стіна на стіну. Перемовлялися».

Раніше «Правий сектор» обіцяв оголосити війну пияцтву і обсервувати кожен намет на предмет високоградусного зілля. «Зараз будемо перевіряти всі намети, і якщо там п’ють — будемо розбирати намети. Також ми плануємо виселяти всіх, у кого є будинок», — говорили у «ПС» наприкінці травня. Член політради цієї партії Ігор Криворучко заявляв, що в теперішньому своєму вигляді Майдан скочується до рівня Антимайдану. Ще раніше теперішній голова РНБО (а до того — комендант Майдану) Андрій Парубій нагадав, що після 22 лютого Самооборона не формувала жодних новин сотень, тож теперішні «оборонці» не мають стосунку до справжніх захисників революції.

Якщо в когось ще лишались сумніви щодо доцільності перебування непевних (але озброєних!) «контролерів демократії» на Майдані, то недавній інцидент iз журналістами СТБ та «5-го каналу» розставив усі крапки над «і». Медійникам погрожували та вимагали від них знищити відзнятий матеріал. Оператори отримали кілька добрячих стусанів від «майданівців» та добірну лайку. На захист колег став ведучий «Громадського телебачення» Мустафа Найєм. Йому вдалося поспілкуватися iз завсідниками наметів і почути від них, чому ці «бійці» демонструють навички рукопашного бою беззбройним журналістам, а не сепаратистам сходу.

«Ти хочеш, щоб ми звідси всі пішли, а сюди прийшли ті, які проти нас?.. Якщо звідси всі перейдуть туди (у зону АТО), то тут нікого не буде! — заявили Найєму його візаві. «Ми готові тоді туди піти — на фронт — коли будемо впевнені, що не будемо там гарматним м’ясом», — додали вони. Цікавим вийшов фінал спілкування. «Майданівці» попросили Найєма купити «морозива для дівчат». Через пару хвилин випадково камера випадково зафіксувала, як прохачі їли передане «дівчатам».

Тим часом обнадійливо прозвучала на минулих вихідних заява Самооброни Майдану. Нею було анонсовано, що «через дискредитацію ідей Майдану іншими мітингувальниками» Самооборона планує залишити Майдан. Відтак 30 наметів, які нині стоять на Майдані, переберуться до Київської фортеці. Принаймні там «самооборонiвці» чітко знатимуть, хто — свій, а хто — чужак, пояснив задум керівник виконавчого комітету Самооборони Майдану Данило Клех. За його словами, «підрозділ Третьої сотні вже відбув до Київської фортеці, щоб підготувати територію для наметового містечка». Клех обіцяє, що його побратими поводитимуться чемно й навіть зроблять «генеральне прибирання» на території Фортеці. Як до цього ставиться керівництво заповіднику (адже Київська фортеця є музеєм), поки що невідомо.

Будь-які провокації на новому місці «самооборонiвці» обіцяють вчасно блокувати. «Хто не наш — будь ласка, за периметр, за ворота. Хочете бухати — ідіть на Майдан, наприклад», — розписав методи роботи Клех. Власне, й без його дозволу Майдан так і робить. Часто «бухає» й інколи пострілює.