Пацієнт «у бігах»

08.07.2014

Мабуть, у часи Монте-Крісто пенітенціарна служба була надійнішою. Принаймнi при втечі графа не постраждав жоден конвоїр (тому, мабуть, що ніс свою службу чесно та сумлінно). А от після позавчорашнього зникнення колишнього нардепу від БЮТ та «Регіонів» Олександра Шепелєва деякі «голови» неодмінно полетять, пообіцяв керівник ДПтС Сергій Старенький. Утiм i самого Старенького можуть змістити також — Мін’юст заявив, що ініціюватиме відсторонення його від посади, котру той обіймає.

Обставини зухвалої втечі Шепелєва є доволі цікавими. Адже разом iз ним зник і конвоїр. «В біга» Шепелєв подався в ніч на 6 липня, покинувши лікарню швидкої допомоги, де він перебував після екстрадиції та де утримувався під вартою. «Начальник СІЗО і начальник медчастини СІЗО звільнені. На час перевірки відсторонено начальника теруправління, матеріали перевірки буде направлено в прокуратуру. Офіцерів, які охороняли Шепелєва, допитують», — описав слідчі дії Сергій Старенький.

Цим, одначе, «кріслопад», зумовлений зникненням в’язня, не обмежується. Поки не буде з’ясовано всі обставини, а також імена тих, хто проґавив Шепелєва, Мін’юст пропонує усунути Старенького. Що буде далі з начальником ДПтС — покаже час. Розслідуванням втечі займеться Генпрокуратура, а полюванням на зниклого — МВС.

Нагадаємо, що Шепелєв непросто «дістався» слідчим органам. Особливий «пієтет» до цього обвинуваченого пов’язаний iз тим, що екс-нардепа «добували» через процедуру екстрадиції. У березні цього року оголошеного в міжнародний розшук Шепелєва на вимогу України вислали з Угорщини. На батьківщині суд постановив утримувати його під арештом. Але сталася «раптова» хвороба, котра прикувала фігуранта до лікарняного ліжка. Вочевидь, iз медзакладу (навіть за умови його цілодобової охорони) втікати значно легше, аніж з-за ґрат СІЗО. Зрештою, в усіх перипетіях цього казусу розбиратиметься слідство. І діятиме воно «жорстко», обіцяє Старенький.

Нагадаємо, що Шепелєва у 2012-му звинуватили в причетності до розкрадання коштів «Родовід Банку» на суму більше 220 мільйонів гривень (було це за часів прем’єрства Юлії Тимошенко), а також у спільному з бізнесменом Павлом Борульком розкраданні держкоштів, рефінансованих Нацбанком на суму 315 мільйонів у березні-травні 2009-го. Втім за екс-нардепом тягнуться й більш серйозні «гріхи». Він також «засвітився» у справах щодо вбивства глави наглядової ради «АвтоКразБанку» Сергія Кириченка у січні 2003 року та щодо замаху на життя колишнього акціонера «Родоводу» Сергія Дядечка.

Яскрава кримінальна кар’єра Шепелєва не завадила його політичній діяльності. Він двічі обирався до парламенту за списками БЮТ, але в 2010 році був виключений iз фракції і перейшов до «Регіонів». На парламентських виборах 2012 року Шепелєв балотувався по одному з мажоритарних округів Вінниччини, але як самовисуванець посів тоді лише сьоме місце.