Летюча, та надто «вловима»

17.06.2014
Летюча, та надто «вловима»

Незмінні умови при вітрянці — карантин, постільний режим, зеленка… (з сайта misslite.ru)

Більшість із нас у дитинстві пройшли через це. Зелені цятки по всьому тілу, висока температура, карантин — вимушена ізоляція від друзів. Особисто я пригадую, що не раділа навіть можливості не вчити щодня уроки, бо домашній «арешт» при вітрянці — втіха сумнівна. Дискомфорт від пухирців заважав розвагам, крім того, їх можна було ненароком зачепити, а то вже зовсім кепсько. Відтоді запах зеленки асоціюється у мене з тим невеселим зимовим місяцем. Мені тоді було дванадцять.

Вірус легко «котиться» повітрям, але боїться сонця

Вітряна віспа — хвороба дитяча і, як стверджують лікарі, є однією із найпоширеніших інфекційних недуг, що трапляються у малюків. Як свідчить медична статистика, мішенню недуги найчастіше стають діти від 2 до 7 років, які відвідують дитячі садочки або школи. Незважаючи на всі попереджувальні заходи, уникнути поширення вітрянки в дитячому колективі вельми складно. Адже заразний період починається задовго до появи симптомів хвороби, і дитина в цей час відкрито спілкується з іншими.

Передається вітрянка повітряно-крапельним шляхом, а збудником інфекції є вірус — дуже чутливий до чинників навколишнього середовища. Поза межами організму вірус «упевнено почувається» 10—15 хвилин. Тобто навіть якщо хворої дитини вже немає в приміщенні, певний час збудник недуги витає в повітрі, а з потоком повітря може переноситися на кілька десятків метрів. Тому недугу й назвали вітряною віспою, оскільки її, образно кажучи, «приносить вітер». Але сонячне проміння, високі температури, дезінфікуючі розчини — це пастка для вірусу віспи.

Джерелом інфекції є хвора людина. У тих, хто раніше не перехворів вітрянкою, ризик заразитися дуже високий. За спостереженням лікарів, зі ста людей, які контактують із хворим на вітрянку, підхопити недугу ризикують 95 осіб. Показник вражає. Тож карантин — обов’язкова умова при лікуванні вітряної віспи. Хворого необхідно ізолювати і лікувати вдома.

Легка форма — важкі наслідки?

Як пояснила «УМ» завідуюча дитячим інфекційним відділенням Національної дитячої лікарні «Охматдит» Раїса Мостовенко, починається вітряна віспа з температури і характерних лише для цієї недуги висипань — пухирців. Оскільки симптоми вітрянки на початку дуже схожі на гостру респіраторну інфекцію, найважливіше — правильно і вчасно поставити діагноз. Пухирці на тілі з’являються через кілька днів після старту недуги, поступово вкриваючи руки і ноги, спину, живіт, перекидаються на обличчя і волосяну частину голови. Пухирці можуть з’являтися навіть на кон’юктиві ока, на слизовій оболонці порожнини рота, іноді на гортані і статевих органах. При вітрянці майже завжди збільшуються лімфатичні вузли — підщелепні, шийні, пахові.

Лікар звертає увагу, що недуга може мати різний перебіг — як важкий, з яскраво вираженими симптомами, так і легку форму, майже без висипу. У таких випадках хворий не звертається до лікаря, може навіть не підозрювати, що має інфекційне захворювання. І активно заражає інших.

До речі, легка форма вітрянки нічого доброго не віщує. Бо, як зауважує Раїса Мостовенко, в такому разі можна чекати ускладнень, та й імунітет до недуги надалі не буде стійким, тож дитина цілком може захворіти вдруге. Лікар, який наглядає за дитиною під час хвороби, мусить застерегти батьків: на що важливо звертати увагу, аби не прогледіти ускладнень.

Передбачити, виникнуть вони чи ні, неможливо, каже пані Раїса. Тут багато залежить від імунного статусу дитини, природних задатків здоров’я, інших чинників. Найгірше з ускладнень, до яких призводить вітряна віспа, це енцефаліт (запалення головного мозку). Тому, каже Раїса Мостовенко, батьки мають пильнувати за станом малюка, звертати увагу на зміни у поведінці дитини — якщо вона стає сонливою або, навпаки, кричить, відразу повідомляти лікаря. Сонливість має насторожити навіть більше, ніж плаксивість. Бити на сполох необхідно, якщо дитина квола, не може ходити, стати на ноги, хитається, втрачає здатність говорити. При таких симптомах слід негайно викликати фахівця і розпочати лікування у стаціонарі. Іноді виникає й інше ускладнення — тяжка вітрянкова пневмонія. У такому разі також необхідно госпіталізувати дитину.

Зеленка попередить інфікування. І — ніяких проколів

Для лікування вітрянки не призначають антибіотиків. Лікар може порекомендувати їх лише у випадку, якщо до вітряної віспи приєднується якась бактеріальна інфекція: скажімо, нагноєння пухирців, роздряпаних дитиною. Якщо перебіг вітрянки — без ускладнень, противірусні препарати також не потрібні. Зазвичай, недугу лікують у домашніх умовах, а лікування переважно симптоматичне: засоби для зменшення свербежу, вітамінотерапія, жарознижувальні препарати. Тільки тяжкий перебіг недуги потребує специфічної терапії, каже Раїса Мостовенко. Крім того, якщо до захворювання вітрянкою в дитини були серйозні проблеми зі здоров’ям, необхідно призначи специфічне лікування в умовах стаціонару.

Оскільки висипання супроводжує свербіж і, розчісуючи вразливі місця, можна спричинити повторне інфікування, пухирці обов’язково змащують антисептичними засобами. Видавлювати чи проколювати їх категорично забороняється: так можна занести інфекцію.

Нині існує чимало сучасних антисептичних засобів для лікування пухирців під час вітрянки. Але найкраще, на думку Раїси Мостовенко, для обробки висипів застосовувати добре знайому з дитинства зеленку. Вона зменшує свербіж (на стадії появи пухирців він буває іноді нестерпним). Зняти сліди зеленки (після того як припиняться висипання) не складно ваткою, змоченою перекисом водню.

Аби дитина не розчісувала пухирці, педіатри радять батькам постійно відволікати малюка, гратися з ним. Доступною мовою пояснювати наслідки, якщо дитина зачепить пухирець. Вітрянка — захворювання, що потребує особливої уваги і терпіння з боку батьків.

Треба пам’ятати, що вітряна віспа дуже пригнічує імунну систему. Тому після перенесеної недуги впродовж місяця організм дитини залишається безпорадним перед будь-якою інфекцією.

Хоч вітрянка, як уже згадували, недуга «дитяча», але хворіють нею у будь-якому віці. Якщо хвороба оминула вас у дитинстві, ви можете зустрітися з нею згодом. Але у дорослому віці цю недугу переносити значно важче. Чому — лікарі не знають, але така особливість чітко простежується. До речі, дитячі інфекції останнім часом помітно «подорослішали».

«Якщо ще десять років тому ми вважали, що коли дитина перехворіла вітрянкою в будь-якій формі, то більше ніколи нею не захворіє, оскільки формується стійкий пожиттєвий імунітет, то зараз уже так сказати, на жаль, не можемо, — визнає пані Раїса. — Трапляються випадки, коли вітрянкою хворіють і двічі, й тричі. Подібна ситуація спостерігається не тільки з вітрянкою, а й, зокрема, зі скарлатиною. Один маленький пацієнт перехворів нею аж сім разів. Імунна система дитини не завжди спроможна виробити стійкий захист від інфекції».

ВАЖЛИВО

При вітрянці легкої і середньої форми терапія насамперед спрямована на профілактику вторинних бактеріальних ускладнень. Для цього необхідно щодня змінювати одяг, постільну білизну, після їжі полоскати рот розчином антисептиків. Не можна розмочувати місця висипань, приймати ванну. Допускається лише легкий душ, без мочалки. Шкіру після нього потрібно промокати і просушувати (а не розтирати) випрасуваною пелюшкою. Також важливо, аби хворий дотримувався нескладної дієти, де на першому місці — овочі, фрукти, кисломолочні продукти. При вітрянці необхідно пити багато води.

 

ДО РЕЧІ

Попередити недугу можна за допомогою вакцинації — у багатьох країнах світу її успішно застосовують. Скажімо, вакцинація від вітряної віспи є в календарі імунізації США. В Україні такої практики немає, і запроваджувати вакцинацію проти вітрянки ближчим часом у нас не планують, оскільки це потребує значних фінансових затрат, говорить Раїса Мостовенко.