Припинити вогонь!

11.06.2014
Припинити вогонь!

Під час своєї інавгурації Президент України Петро Порошенко заявив, що «вогонь на сході необхідно припинити вже на цьому тижні». Він також підкреслив, що готовий «протягнути руку миру» всім, хто готовий iти з миром в Україні й забезпечити «коридор» бойовикам, щоб вони покинули країну, якщо вони складуть зброю і якщо на їхніх руках немає крові. «Для мене кожний день, коли вмирають люди, кожний день, коли Україна платить таку високу ціну, є неприйнятним», — підкреслив глава держави вже у неділю на засіданні тристоронньої контактної групи з реалізації мирного плану. Учора ж Верховний Головнокомандувач доручив силовикам (МВС, СБУ, Міноборони) створити рятівний коридор для мирного населення, яке бажає виїхати з територій, де проводиться АТО.

Ці плани Президента Порошенка силовики одразу взялися виконувати. Міністр оборони Михайло Коваль говорить про заключну фазу АТО вже як про «процес припинення збройного протистояння». А завдання і дії Верховного Головнокомандувача вселяють у пана міністра «велику надію, що в найкоротші терміни будуть прийняті мудрі рішення і жителі сходу України житимуть у мирі».

«Сьогодні ситуація на Донбасі не пішла за розробленим за кордоном сценарієм. Усі, хто мріяв про громадянську війну, повинні про неї забути», — підкреслює пан Коваль. Міністр додає, що зброю застосовуватимуть тільки проти тих, хто став на шлях терору. Іншим запропонують переговорний процес.

Глава МВС Арсен Аваков додає, що всі бойові й патрульні підрозділи МВС з усієї країни візьмуть участь в АТО, що стане для правоохоронців перевіркою на профпридатність і патріотизм. Усім, хто думав «відсидітися» без випробування, міністр пропонує класти рапорти на стіл. І такі особи, які бажали «гроші заробляти, а не життям ризикувати», вже є, їх звільняють з органів миттєво.

Ще за день до інавгурації Порошенка (минулої п’ятниці) диверсантам у Слов’янську вдалося збити літак Ан-30Б, який здійснював спостережний політ. Потужний транспортник вразили з новітнього російського переносного зенітно-ракетного комплексу 9К333 «Верба» (до підрозділів російської армії він почав надходить лише у травні, й далеко не всі отримали його станом на сьогодні, але у диверсантів Донбасу цей надсучасний ПЗРК уже є! — Ред.). Пілоти вирівняли підбитий літак і не дали йому впасти у житлових кварталах міста, але врятувалися на парашутах тільки троє з восьми (знайдено тіла трьох загиблих, ще двох вважають зниклими безвестi).

Але, починаючи від суботи (день інавгурації), усі спроби терористів вирватися з кільця оточення у Слов’янську були невдалими та завершувалися чималими втратами для них. За словами речника штабу АТО Владислава Селезньова, згортати АТО ніхто не збирається, тим більше що «бойовики намагаються істерично вирватися з оточених міст». Найбільших втрат — близько сорока загиблих — найманці зазнали вчора під Краматорськом. Сталося це після нападу бойовиків на аеродром, коли наші бійці відкрили нищівний вогонь у відповідь. Відтак у лавах бандитів наростає паніка.

Паралельно бойовики обстріляли аеродром в Луганську, до якого прибули на восьми вантажівках зі встановленими на них мінометами та крупнокаліберними кулеметами. І у цьому випадку напад відбили без втрат з нашого боку. Водночас терористам кавказької зовнішності вдалося замінувати дорогу перед аеропортом та знеструмити летовище, підірвавши електропідстанцію. Не зумівши відбити аеропорт у сил антитерору і програвши бій, лідер самопроголошеної ЛНР Валерій Болотов не придумав нічого кращого, як видати власну «фількіну грамоту» — доручення директору аеропорту призупинити прийом і відправлення рейсів.

Позавчора безрезультатними виявилися й істеричні напади бойовиків на військову частину в Артемівську. Наші військові дали гідну відсіч терористам. За даними Міноборони, навіть коли до нападників прибуло підкріплення, військову частину захопити не вдалося. Бойовики тікали, залишивши транспорт із тілом загиблого терориста, а також покидавши на місці бою кулемети, гранатомети і навіть... російський триколор!

Усе більше даних підтверджують розборки між самими терористами. Минулої суботи в Донецьку обстріляли машину лідера терористичної ДНР Дениса Пушиліна. Йому вдалося вижити, але загинув на місці його 28-річний помічник Максим Петрухін. Кілька днів поспіль стріляли один в одного й терористи у Слов’янську та Краматорську.

А ТИМ ЧАСОМ...

У Слов’янську Донецької області внаслідок вибуху через осколкові поранення загинули троє дітей. За даними Донецької ОДА, першою минулої неділі загинула дівчинка 8 років. Пізніше загинуло ще двоє дітей — хлопчик та дівчинка, 12 і 6 років. За даними штабу АТО, саме бойовики в останні дні ведуть обстріл кварталів міста із території захопленої церкви та з дахів житлових будинків. За останній час, рятуючись від бойових дій, Слов’янськ залишило близько 120 дітей. Їх евакуювали силами неурядової організації «Наше місто» із Запорізької області, а також Українського Червоного Хреста.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>