«Слов’янськ давно був би наш!»

30.05.2014
«Слов’янськ давно був би наш!»

Загинули 12 бiйцiв Нацгвардiї, серед яких — генерал Кульчицький (на знiмку вгорi). Вiдплата настала майже одразу — групу бойовикiв, якi збили наш вертолiт, знищено. (з сайта з мережі «Фейсбук».)

Учорашній день знову став «чорним» четвергом для сил антитерору: поблизу Слов’янська терористи з сучасного російського ПЗРК збили вертоліт з українськими бійцями Нацгвардiї i спецпiдроздiлу МВС, які летіли на базу відпочинку в рамках ротації. Перед цим «вертушка» доставила на гору Карачун продукти, воду та бронежилети. Назад поверталася із правоохоронцями на чолi з генерал-майором Нацгвардiї Сергiїм Кульчицьким. «Загинуло дванадцять наших військовослужбовцiв разом із генералом Кульчицьким», — повідомив Голова ВР Олександр Турчинов. Один iз бiйцiв дивом залишився живим, але перебуває у вкрай важкому станi. Нардепи вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання...

Напередодні дипломати більшості країн на засіданні Ради безпеки ООН у Нью-Йорку засудили дії проросійських бойовиків на сході України та висловили занепокоєння зростанням насильства на сході України. Російський посол в ООН Віталій Чуркін натомість знову озвучив вимогу президента РФ Володимира Путіна припинити антитерористичну операцію.

При цьому пан Чуркін так і не відповів по суті на питання українського представника в ООН Юрія Сергеєва, «що сотні чеченських бойовиків та російських козаків роблять в Україні?» та «інтереси якого православ’я захищають»? Він також проігнорував пропозицію української сторони до Росії закликати своїх громадян повернутися додому.

Тож учора бойові дії продовжувалися. Загалом iз самого ранку зі Слов’янська і Краматорська постійно надходила суперечлива інформація про бої в різних районах. З’ясувати точно, що відбувається в цих містах, було неможливо. У соцмережах місцеві мешканці повідомляли про безперервні автоматні черги та вибухи, через що з’явилися навіть панічні повідомлення: мовляв, українські військові розпочали повномасштабну АТО із застосуванням артилерії (навіть установок «Град») і авіації.

Утім у штабі АТО спростували цю інформацію. «Бойовики між собою влаштували розборки. Триває переділ сфер впливу, — заявив керівник прес-центру АТО Владислав Селезньов. — Установок «Град» немає. Задача терористів — постійна провокація з жертвами. Задача АТО — знищити бойовиків iз найменшими втратами для мирного населення, підкреслюю, з найменшими втратами!».

Пан Селезньов також зазначив, що керівництво АТО готове встановити коридор для вивезення мирних біженців зі Слов’янська. «Але вони з такою пропозицією не зверталися. Є інформація, що сьогодні нелегітимне керівництво Слов’янська планувало вивозити автобуси з дітьми — це близько двохсот дітей. Якщо вони планують вивезти дітей нібито в кримський «Артек», то чому немає узгодження з силами АТО? В такому випадку дітям загрожує небезпека, бо є загроза провокацій iз боку терористів. Така кількість дітей у складі колон — це об’єкт для теракту. Нам не потрібний другий Беслан, який світ колись уже пережив».

Те, що сили антитерору намагаються максимально уникнути жертв серед мирного населення і не допустити втечі терористів під виглядом біженців, учора підтвердив нардепам і міністр оборони Михайло Коваль. На запитання комуніста Володимира Бідьовки, мовляв, «скільки ще будуть літати військові літаки?» міністр оборони під оплески відповів, що «бойові вертольоти і літаки літатимуть до кінця АТО».

«Збройні сили роблять усе, щоб жоден мирний громадянин, жодна людина, яка не носить зброю, не постраждала. Якби було навпаки, Слов’янськ був би давно наш!» — наголосив Михайло Коваль.

ДО РЕЧІ

Сили антитерору демонструють усе більше доказів причетності Кремля до збройного протистояння на Донбасі. Так, у зоні проведення АТО була заблокована й нейтралізована група терористів зі зброєю, раніше захопленою російськими військовими у Криму. За даними групи «Інформаційний спротив», автомати Калашнікова, якими були озброєні терористи, раніше значилися у складі батальйону морської піхоти ВМС України у Феодосії. А номери на маркуванні кулеметів відповідають тим, які були захоплені росіянами на Південній військово-морській базі ВМС України в Новоозерному.

Крім цього, за словами глави МВС Арсена Авакова, у Донецькому аеропорту після «зачистки» від терористів знайдено зброю, завезену з Росії, що засвідчують серійні номери, роки випуску, специфічні моделі. Позавчора під Донецьком наші військові також збили російський безпілотний розвідувальний апарат. Безпілотник, окрім знімальної техніки, мав iще й капсулу з невідомою хімічною речовиною, яку направлено на експертизу.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>