Такі «важкі» пушинки

22.05.2014
Такі «важкі» пушинки

Коли цвіте тополя, хворим на алергію доводиться несолодко. (з сайта nechtoportal.ru.)

Погода тішить сонцем і теплом, усе квітне і зеленіє. І білий пух, збираючись у хмарки, витає в повітрі. Але є люди, яким ці пушинки, схожі на сніг, завдають неабияких прикрощів: потрапляючи на шкіру, в очі, спричиняють великий дискомфорт, що медичною мовою називається алергією.

«При алергії виникають такі симптоми, як нежить, свербіж очей, носа, сльозовиділення, — розповідає Олена Строганова, алерголог-імунолог медичного центру «Алерголог». — Це дуже схоже на симптоми гострої респіраторної вірусної інфекції, і відрізнити алергію від ГРЗ складно, це може зробити тільки фахівець».

Чхання — захисна реакція організму на подразник. Слизова оболонка набрякає, відтак організм намагається позбутися алергену. Симптоми алергії на тополиний пух також можуть проявитися і на слизовій шлунково-кишкового тракту. Це свідчить про те, що алерген, циркулюючи в крові хворого, викликає набряк усього організму: як шкіри, кон’юнктиви, слизової носа, так і шлунка й кишечнику.

Багато лікарів-алергологів схильні вважати, що причиною захворювання є не безпосередньо тополиний пух. «Пух тополі — гіпоалергенний, і може бути лише механічним подразником. Алергійну реакцію у людей викликає пилок інших рослин, що його переносить пух», — говорить Олена Юріївна.

Симптоми алергії частіше дошкуляють у вітряну і спекотну погоду. Тому лікарі радять обмежувати в цей час прогулянки або принаймні вдягати надворі сонцезахисні окуляри, мати під рукою вологі серветки, аби обтирати обличчя, і флакончик назального спрею з розчином морської солі. Завдяки регулярному зрошенню носової порожнини хворий може полегшити свій стан. Медики радять також не допускати скупчення тополиного пуху в помешканні, у період цвітіння двічі на день робити вологе прибирання, але без пилососа, який лише роздмухує пух. На вікна у квартирі краще встановити спеціальний повітрозабірник з антиалергенним фільтром, а в машині вмикати кондиціонер. Та найголовніше — це правильне лікування. Адже коли людина намагається «перечекати» і перетерпіти алергію, вона наражається на серйозні ускладнення, зокрема ризикує отримати бронхіальну астму. Дуже небезпечним є й алергійний кон’юнктивіт, який, у поєднанні з іншими інфекціями, може набути хронічної форми.

«При проявах алергійних реакцій необхідно звертатися по допомогу до фахівця, лікувати недугу антигістамінними препаратами в комплексі з імунотерапією, — радить Олена Строганова. — Якщо ми знаходимо причину захворювання — подразнювальний алерген, то можемо виробити в організмі стійкість до цього фактору. І тоді пацієнт має шанс повністю одужати або забуде про алергію на довгі роки».

При загостренні алергійних реакцій на тополиний пух лікарі радять також стежити за своїм харчуванням. «Алергію на пилок можуть доповнювати «супутні» алергійні реакції на овочі та фрукти. Наприклад, якщо є алергія на цвіт берези, можуть проявлятися алергійні реакції на моркву та яблука. Взагалі, хворим на алергію слід обмежити у своєму раціоні продукти, у складі яких є рослинні компоненти», — наголошує експерт.

 

ДО РЕЧІ

 

Тополі ефективно утримують металовмісний пил і виділяють у сім разів більше кисню ніж, наприклад, хвойні дерева. Тополя добре поглинає шум (її листя приглушує звукові хвилі) і насичує повітря озоном , виділяючи в атмосферу велику кількість фітонцидів. Екологи вважають: щоб зменшити кількість тополиного пуху, не потрібно знищувати дерева — достатньо обмежитися санітарною обрізкою дерев. До речі, пух утворюють тополі тільки жіночого роду, тому селекціонери вивели нові види цих дерев, які не утворюють пух.