Калорії — мінус, користь — плюс

14.05.2014
Калорії — мінус, користь — плюс

М’ясний хлібець з болгарським перцем і зеленню прикрасить щоденний і святковий стіл. (з сайта smachno.in.ua.)

Якщо складати кулінарний рейтинг гастрономічних уподобань, у багатьох на перші позиції вийдуть страви не з цільного м’яса, а з перекрученого-перемеленого. Хоча недоліком різних котлеток і м’ясних хлібців часто є додавання розмоченого білого хліба. Як каже мати мого чоловіка: раніше у закладах харчування офіційно дозволялося класти до м’ясного фаршу третину (!) — м’якиша батону, від якого в результатi вирiб стає пухким та апетитним. Але таке поєднання зовсім не корисне ні для здоров’я їдаків узагалі, ні для їхніх талій зокрема. Тому ми вирішили підібрати рецепти страв, у яких зовсім відсутні розкришені шматки білого хліба, або їх наявнiсть мінімальна.

Чи гречаники, чи котлетки

Одна з найдієтичніших круп — гречана. Тому її сміливо можна класти до м’ясного фаршу, з якого зібралися готувати чи котлети з гречкою, чи м’ясні гречаники — кожен називає у залежності від того, кому як більше до вподоби. Отже, беремо 0,5 кг фаршу асортi, 2 склянки вареної гречаної крупи, ріпчасту цибулину, 2 яйця. Спочатку змішуємо відварену охолоджену гречку і фарш, за смаком солимо і приправляємо чорним меленим перцем. Далі додаємо натерту цибулю, ретельно перемішуємо і формуємо котлетки. Збиваємо виделкою яйця. Наливаємо у високу сковорідку олію, нагріваємо. Кожний сформований гречаник-котлетку обмочуємо в яйці, смажимо до золотистого кольору на невеликому вогні (інакше будуть дуже темними). Насамкінець їх треба протушкувати під кришкою чи поставити на 3—5 хвилин у мікрохвильову пічку, щоб доготувалися, якщо всередині не пропеклося м’ясо. Ніжнішою буде структура котлет iз гречкою, якщо додати близько склянки картопляного пюре. Щоправда, цей інгредієнт додасть і калорій. До того ж, як і у варіанті з додаванням білого хліба, поєднання крохмалемісткої картоплі і м’яса — складне для перетравлювання. Найкорисніше — гречаники-котлетки (без картопляного пюре) з’їсти з овочевим салатом.

Особливі котлети-гречаники з начинкою з твердого сиру — страва смачна, втім, теж ситна. Для приготування потрібно: 100 г гречаної крупи, 300 г свинячо-яловичого фаршу, 2 сирі яйця (один жовток додамо у фарш, решта — для кляру), 2 варених яйця для начинки, 50 г вершкового масла, 4 столові ложки подрібненої зелені, 150 г твердого сиру, 10-12 столових ложок панірувальних сухарів, 2 зубчики часнику, цибулина. Гречку відварюємо у підсоленій воді до готовності, цибулю і часник чистимо. Далі потрібно через м’ясорубку чи у блендері подрібнити гречку, цибулю, часник, жовток і фарш до однорідної маси. За смаком масу посолити і приправити меленою сумішшю перців. Відставивши готовий фарш, готуємо начинку. Масло треба розтерти з подрібненою зеленню. Посолити, приперчити. Сир і яйця потерти на дрібну тертку. Потім треба чайною ложкою набирати трошки масляної маси і обкачувати її в суміші яєць і сиру, формуючи колобок завбільшки з горіх. Залишилося з фаршу сформувати невеликі плескачики, зверху викладати сирно-яєчнi кульки й ретельно загорнути їх з усіх сторін. Ще треба збити яйце і білок, присолити і поперчити. Гречаники-котлетки занурити у яєчну масу, щедро обкачати в сухарях. Цю процедуру повторити двічі. Обсмажити в олії з обох сторін до золотистого кольору.

Інший хлібець

Цей хлібець не назвеш дієтичним, втім — за рахунок щедрих овочевих додатків — він не тільки красивий та апетитний на вигляд, а й «легший» для органів травлення, ніж традиційне поєднання м’ясного фаршу і білого хліба. Отже, на кілограм яловичого фаршу потрібно взяти 2 яйця, 2 болгарські перчини, цибулину, пучок зелені петрушки, 2 столові ложки рису, м’якиш половини білого батона, по 100 г копченого бекону та твердого сиру. Батон треба замочити у воді або молоці. Окремо цибулю, перчини і бекон нарізати дрібними кубиками. Зелень петрушки посікти. Сир натерти на велику тертку. Потім розкришити у посудині віджатий м’якиш, додати бекон, сир, петрушку, яйця і попередньо відварений до напівготовності рис. Усе перемішати. Додати фарш, за смаком посолити і поперчити — і знову перемішати. У змащену олією форму (найкраще — продовгувату) готову масу викласти хлібчиком. Випікати при температурі 180—190 градусів близько 80 хвилин.

Дуже оригінально і святково цей м’ясний хлібець на столі виглядає з часточками запеченого болгарського перцю. Додаткових 2 перчини треба красиво порізати подовж не дуже тонко, за півгодини до кінця приготування хлібця вийняти його з духовки й акуратно викласти навколо овочеві часточки. Форму знову поставити у духовку. Готову смакоту подавати, порізавши на порційні шматки.

Хай буде смачно і корисно!

ЗАКУСКИ

Маринуємо скумбрію

Коли стрімко підвищується ціна солоної риби, доречно знати рецепти домашнього її приготування. Тоді смакування буде прийнятнішим для гаманця. Щоб зготувати мариновану скумбрію, потрібні 3 свіжоморожені тушки риби, варена морквина, 3 цибулини, 100 мл олії, 100 г 9-процентного оцту, 3 столові ложки кетчупу, по столовій ложці цукру, солі та чорного меленого перцю. Скумбрію розморозьте, розділіть на філе, наріжте невеликими шматочками. Перекладіть їх нарізаною кружальцями чи соломкою (як вам більше подобається) морквою та кільцями цибулі. Якщо є в господі, можете додати трохи каперсів. Далі приготуйте маринад: змішайте олію, оцет, кетчуп, цукор, сіль, чорний перець.Залийте рибу маринадом, залиште на 30 хвилин, потім поставте в холодильник. Через добу риба буде готова.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>