З’їсти «на щастя» і для здоров’я

14.05.2014
З’їсти «на щастя» і для здоров’я

Квіти бузку не тільки красиві й духмяні, а й цілющі.

Час, коли цвіте бузок, — не тільки радість і насолода для душі. Виявляється, квіти цієї рослини здавна використовують у народній медицині. Дітлахами ми любили знаходити «щасливу» квітку бузку з п’ятьма пелюстками, загадували бажання і — з’їдали. Це був «неодмінний ритуал» для здійснення бажання. Щоправда, ніхто тоді не здогадувався, що «просто так» їсти бузок небезпечно. Квіти цієї рослини у великій кількості можуть бути отруйними, а внутрішнє вживання препаратів на його основі вимагає великої обережності й консультації лікаря. Але якщо робити все правильно, ароматні квіти стануть у великій нагоді. Насамперед ці квіти помічні при зовнішніх маніпуляціях.

Як стверджують фахівці з народної медицини, для лікувальних цілей підходить бузок будь-якого виду, але все-таки більш ефективний — звичайний, з ніжно-синіми (бузковими) квіточками. До речі, і кора, і бруньки, і суцвіття — все може знадобитися. Суцвіття збирають під час цвітіння, разом із гілками, а листя можна заготовляти в суху погоду аж до середини літа.

Лікарі кажуть, що настоянка з листя бузку корисна при ревматизмі, відкладеннях солей, подагрі і болях у суглобах. Аби її приготувати, 100 г свіжого листя засипають у бутель, заливають літром спирту (можна горілки), настоюють два тижні в темному місці. Роблять розтирання або прикладають компреси на хворі місця.

При ревматоїдному артриті з квіток бузку готують знеболювальну мазь. Дві столові ложки подрібнених квіток слід ретельно розтерти з двома столовими ложками вершкового масла.

Настоянка з квіток бузку допомагає при відкладеннях солей, подагрі, п’ятковій шпорі, при ударах і ранах. Отже, квіти (100 г) насипають у півлітрову банку, заливають горілкою, настоюють у темному сухому місці два тижні, потім квіти прибирають, а настоянкою натирають хворі місця.

Натуропат Світлана Ільїна зауважує, що народні цілителі використовують настоянку бузку для лікування імпотенції, яку зумовили не запальні захворювання, а побутові ситуації: образа, нетактовне слово, зрада близької людини. З цією метою настій готують так: 2 столових ложки свіжих (або одну сухих) квітів залити двома склянками окропу. Настоювати 30 хвилин. Процідити. Пити по третині склянки тричі на день після їди. Готувати настій краще на два дні. Зберігати в холодильнику.