«Міфічне» молоко

08.05.2014
«Міфічне» молоко

Молоко — дуже корисний і смачний продукт, але головне — бути певним у його якості. (з сайта likar.info.)

Молоко — не просто корисний, улюблений продукт українців, він ще, виявляється, достоту «міфічний». Скажімо, дієтологи невтомно нагадують нам про джерело вітамінів, мікроелементів (насамперед кальцію), білків, корисних жирів і амінокислот, які отримуємо разом із цим напоєм. І водночас можна почути думку лікарів, що молоко — продукт «дитячий», оскільки тільки в перші роки життя повністю засвоюється організмом, а дорослий організм, мовляв, перетравити лактозу до кінця не в змозі, а це для здоров’я — «не дуже добре». Та найбільше чуток і домислів курсує навколо того, яке ж молоко ми споживаємо. Тут спектр теж широкий: нам продають молоко несправжнє — порошкове, «хімічне», яке не скисає, а на базарі в господинь — справжнє, але... також несправжнє.
Фахівці Центру експертиз «ТЕСТ» допомогли нам розібратися з деякими із цих міфів.

Міф перший. У магазинах нам пропонують лише порошкове молоко, отже — ненатуральне

Фахівці «ТЕСТ» стверджують: називати сухе (порошкове) молоко ненатуральним — неправильно. Адже молочний порошок отримують завдяки висушуванню цільного (звичайного) молока, при цьому цінні речовини, запевняють експерти, в ньому зберігаються. До речі, в усьому світі молочне дитяче харчування виготовляють саме з сухого молока, отже, вимоги до його якості — надвисокі. Крім того, повністю робити питне молоко із сухого немає сенсу — воно відчутно відрізнятиметься на смак. Звісно, виробники продукують суміш із звичайного і сухого молока, але, як правило, в зимовий період (коли корови дають менше молока). При цьому виробник має обов’язково вказати на упаковці, що молоко — відновлене. Щоправда, в Україні наразі немає відповідних технологічних методик, які б дозволили перевірити, яке саме молоко в пакунку — відновлене чи цільне. Але розробки в цьому напрямi ведуться, запевняє керівник центру Валентин Безрукий.

Міф другий. Виробники додають у молоко рослинні жири та інші рослинні замінники (білки)

Як переконують фахівці «ТЕСТУ», молоко — не той продукт, який фальсифікують у такий спосіб. «Пальму першості» тут утримує молоко згущене, далі йдуть сметана і масло. Молоко, як і тверді сири, лише зрідка «попадається» на рослинних жирах. За всю історію перевірок, каже Валентин Безрукий, «ТЕСТ» тільки в трьох зразках молока знайшов рослинний жир. Тоді як у «згущенки» раніше виявляли майже 80% фальсифікату, а серед масла і сметани — 30%. Сьогодні рівень фальсифікату в згущеного молока зменшився до 25%, у масла і сметани — до 20%.

Міф третій. Якщо на поверхні молока при кип’ятінні плавають «острівки» жиру — це жири рослинні

Достеменним свідченням фальсифікату такі «плавзасоби» бути не можуть. Оскільки молочний жир і його замінники мають однакову температуру плавлення, при кип’ятінні і молочний жир, і його замінники (пальмова, кокосова олії) стануть рідкими, розплавляться. Якщо ж на поверхні молока з’являються жирові «вкраплення», це може свідчити про недостатню гомогенність молока, початок його скисання.

Міф четвертий. Порошкове молоко не скисає

Доки порошкове (сухе) молоко існує у вигляді порошку — скиснути воно справді не може. Але щойно його відновлюють водою — воно нічим не відрізнятиметься від звичайного молока. Можливо, і не скисатиме так швидко, як цільне, оскільки при сушці до порошкового стану його повністю знезаражують за рахунок високих температур. Якщо таке молоко розбавити водою, дотримуючись стандартів стерильності, то отримаємо продукт без «зайвих мікробів». Тобто сухе молоко більш безпечне в мікробіологічному плані, ніж звичайне.

Міф п’ятий. Молоко може бути радіоактивним, особливо, якщо його привезли з регіону, що межує із зоною відчуження (наприклад, із Чернігівщини)

У «ТЕСТІ» таке твердження пояснюють страхами споживача, які не мають під собою підстав. За словами Валентина Безрукого, його колеги спеціально перевіряли зразки молока з Чернігівської області на радіоактивність. І жодних проблем не зафіксували. Раніше Центр також перевіряв молоко на радіоактивність з інших регіонів, і не було випадку, коли б цей продукт «фонив».

Міф шостий. На базарі молоко натуральне, отже, краще, ніж у великих промислових виробників

Валентин Безрукий переконаний: навряд чи базарне молоко («від бабусі») будуть фальсифікувати рослинними жирами: в маленьких об’ємах це не тільки не вигідно, а й нереально. А ось додати соду, аби молоко не скисало так швидко влітку, — цілком можливо. Так само, як зняти із цільного молока, що відстоялося, вершки, аби пустити на сметану. До речі, базарне молоко, як стверджує експерт, не завжди вирізняється великою жирністю. В одному з досліджень базарне молоко мало жирність 2,8 %. Це при тому, що середня жирність молока 3,5%, а найбільш поширена жирність магазинного молока — 2,5%.

Крім того, пити сирим базарне молоко фахівці категорично не радять: «мікробіологічна картина» такого продукту — проблемна. «Поклавши руку на серце, можна сказати, що молоко «від бабусі» — не найкраща альтернатива магазинному молоку, хоча і у великих виробників проблеми трапляються», — визнає пан Безрукий.

Міф сьомий. Молоко великих виробників довго зберігається, оскільки в ньому «сама хімія», купа консервантів ще й антибіотики

У Центрі запевняють: скільки б вони не перевіряли молоко на консерванти, жодного разу їх не знайшли. Термін зберігання молока залежить від якості (мікробіологічної чистоти), технології обробки (пастеризація або стерилізація) і умов зберігання готового продукту. Пастеризація, яку застосовують нині, суттєво відрізняється від методів обробки молока 30-літньої давності. Упаковки для зберігання нині також інші. Сучасні види пастеризації молока передбачають дію високих температур при мінімальному терміні. Це так звані суперпастеризація та ультрапастеризація. Відповідно, таке молоко має шанс зберігатися довше. Стерилізоване молоко — це молоко, в якому вбиті не тільки всі живі мікроби, а й їхнi спори, тому такий продукт може зберігатися кілька місяців.

Міф восьмий. Під час промислового виробництва в молоці «вбивають» усі корисні компоненти

Безумовно, при нагріванні частина вітамінів у молоці руйнується. Їх кількість залежить від виду обробки: сушка, пастеризація, стерилізація, ультрапастеризація. Найбільше вітамінів втрачається при так званій контактній сушці: зникає майже 90% вітаміну С, 60% — вітаміну А, удвічі меншає вітамінів групи В. А при звичайній пастеризації втрати сягають лише 10%. «Крім того, — наголошує Валентин Безрукий, — молоко цінне насамперед не вітамінами, а жирами та амінокислотами, які добре засвоюються. А також макро- і мікроелементами. А ці речовини добре переносять термічну обробку».

Міф дев’ятий. Молоко не скисає, а стає гірким, «гниє». Отже, воно з якимись добавками

Говорячи простою мовою, зіпсуватися молоко може у два способи: скисання або гниття. Все залежить від умов зберігання і від того, які бактерії переважають у молоці в той чи інший момент. Якщо молоко стоїть не в холодильнику і в ньому переважають молочні бактерії (вони є в молоці від початку), воно скисне. Якщо умови для розвитку молочнокислих бактерій несприятливі, воно починає «гнити», стає гірким.

А ТИМ ЧАСОМ...

Центр експертиз «ТЕСТ» перевірив популярні марки молока українських виробників і дійшов висновку, що всі вони відповідають сучасним стандартам. За словами Валентина Безрукого, якість молока визначали в лабораторії за низкою фізико-хімічних і мікробіологічних показників, а також враховуючи дегустацію його смакових властивостей.

Жирність молока збіглася із заявленою на упаковці, а сам жир виявився справді молочного походження. Фахівці також перевіряли наявність соди та аміаку, які запобігають скисанню, і в жодному зразкові молока їх не знайшли. Усі шість сортів молока пройшли перевірку за мікробіологічними показниками: кишкової палички і сальмонели не виявили, антибіотиків — також. «В Україні є молоко, яке можна купувати, не побоюючись за якість. Ми і надалі плануємо такі тестування, адже кожен із нас приходить у магазин купувати той чи інший продукт. Тому дуже важливо знати, які продукти варто купувати, а не тільки мати інформацію про фальсифікат».

 

ДО РЕЧІ

Парне і смачне, як у дитинстві...

Доводиться чути, що кип’ятіння робить молоко менш корисним, а в сирому вигляді воно повністю зберігає всі цінні елементи. Справді, парне молоко (відразу від корови) дуже поживне і корисне. Однак лікарі і біологи застерігають: таке молоко безпечне лише перші 2-3 години. А потім у ньому активізуються бактерії. У парному молоці є природний фермент лізоцим, який запобігає псуванню, однак стримувати розвиток мікрофлори йому вдається не більше двох годин. А далі відбувається інактивація лізоциму, і в молоці стрімко розмножуються бактерії. Тому задля безпеки здоров’я лікарі радять молоко кип’ятити.

Якщо ви не любите смак кип’яченого молока, нагрійте його майже до ста градусів і вимкніть. У цьому випадку отримаєте пастеризований продукт.