Дитячий пікнік

30.04.2014

Як правило, усі діти залюбки збираються з дорослими на природу, особливо якщо заманюють їх веселими розвагами і смачною їжею на свіжому повітрі. Втім, оскільки смаження шашликів «по-дорослому» — процес досить тривалий і клопіткий, можна обійтися смакуванням узятими з собою вдома приготовленими стравами.

Діти молодшого і середнього віку здебільшого люблять курячі шашлички. Щоб їх приготувати, потрібно щонайбільше півгодини часу. Із одного філе може вийти 2 повноцінних шашлички на дерев’яних паличках (продаються у магазинах). Зовсім тонкі частинки можна нанизати на зубочистки. Отже. Поріжте філе на невеликі шматочки, посоліть, поперчіть. Можна присмачити куркумою: матимете особливий смак (треба знати, чи подобається він вашим їдокам) і дуже привабливий колір. Нанижіть по 3 шматки на кожну паличку, при бажанні перемежовуючи невеликими кільцями ріпчастої цибулі, шматочками легко привареної моркви чи картоплі.. Викладайте на змащену розігріту сковорідку і смажте з усіх боків. Процедура ця нетривала, максимум 5-6 хвилин. М’ясо має всюди стати білим. Якщо середина ще рожева, облийте шашличок гарячою олією зі сковорідки кілька разів. Найбільше смакують ці шашлички, як і будь-які інші, теплими. Не охолонути їм допоможе пакування у фольгу і папір.

Ще один варіант — дещо складніший — курячі шашлички, замариновані у йогурті або кефірі. На приблизно кілограм курячих грудок (3 штуки) потрібно 250 г кефіру або йогурту; по 0,5 чайної ложки тертого імбиру, коріандру і кмину, сіль за смаком; великий пучок свіжої м’яти. Філе нарізаємо невеликими шматочками.

Несолодкий йогурт (кефір) змішуємо зі спеціями і подрібненим часником, додаємо дрібно нарізану м’яту. Заливаємо цією сумішшю м’ясо. Накриваємо харчовою плівкою і ставимо у холодильник на 6 годин. Упродовж цього часу кілька разів перемішуємо м’ясо. Смажити шашлик потрібно, попередньо очистивши шматочки від соусу.

Для шашликів в апельсиново-лимонному маринаді потрібно 3-4 грудки, по 100 мл свіжовичавленого апельсинового і лимонного соку, 2 чайні ложки тертої лимонної й апельсинової цедри (без білої шкурки), по чайній ложці кунжутної та оливкової олії, ріпчаста цибулина. Наріжте куряче м’ясо кубиками. Соки, цедру без білого прошарку (а то буде гіркий присмак), обидві олії, кільця цибулі змішайте з м’ясом. Поставте шашлик маринуватися на 8 годин у холод. Готуйте шашлик, нанизавши на невеликі металеві шампури, якщо смажитимете на відкритому вогні, або на дерев’яні палички, — якщо удома на сковорідці, у будь-якому випадку постійно змащуйте маринадом.

Для походу на природу дітям можна також зробити невеликі шашлички з сьомги, яка потребує мінімальних спецій: чорний мелений перець і сіль. Після так само швидкого смаження рибні шашлички можна скропити лимонним соком.

Діти залишаться задоволеними, якщо ви їм на природу візьмете просто бутерброди з улюбленою ковбасою і сиром. Обов’язково доповнiть огірками чи помідорами.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>