Найкращих не знайшли?

29.04.2014
Найкращих не знайшли?

Лесик Панасюк, лауреат другої премії в номінації «Поезія». (Любові БАГАЦЬКОЇ.)

У столичній книгарні «Є» видавництво «Смолоскип» зібрало навкололітературну молодь, аби вручити премії за найкращі рукописи, які надійшли на літературний конкурс видавництва.

Але для всіх присутніх було несподіванкою, що першої премії цьогоріч не було присуджено в жодній номінації. Так само не було присуджено другої премії в номінації «Проза». Натомість у поезії другу премію здобули аж двоє авторів, імена яких багатьом уже знайомі — Лесик Панасюк та Євгенія Люба. За традицією, видавництво «Смолоскип» видасть збірки переможців власним коштом.

Таку ситуацію директор видавництва «Смолоскип» і голова журі Ростислав Семків пояснив так: «Щороку тексти, які подають на конкурс, стають дедалі кращими, тому загалом відзначених авторів і премій цього року багато. Вони не такі високі, як хотілося б, однак журі у складі мене, Наталки Білоцерківець та Олега Коцарева досить прискіпливо ставиться до якості творів. Варто зауважити, що нині рукописи, які здобули третю премію, значно вищої якості, ніж на початку 1990-х років». З іншого боку, це підтверджує вимогливість журі та дає ще один шанс цьогорічним лауреатам, адже, не маючи першої премії, вони можуть випробувати свою долю, удачу та милість суддів ще раз.

Чимало молодих літераторів були удостоєні третьої премії. Її здобули Гєник Бєляков, Оксана Гаджій, Андрій Шийчук, Мідна (Ольга Єрмак), Ірина Загладько, Олексій Шендрик у номінації «Поезія» та Христина Денис, Марина Єщенко, Богдан Ославський, Галина Рис у номінації «Проза». Зазвичай твори авторів третьої премії видавництво публікує в альманахах та антологіях. Однак директор видавництва наголосив, що деякі з них отримають додаткові цікаві пропозиції від «Смолоскипа».

Про особливості цьогорічних рукописів член журі Олег Коцарев зауважив: якщо в попередні роки переважна більшість авторів була із Західної України, то цьогорiч значно активізувався і переважає центр. «Щодо самих текстів — цього року багато надійшло сюжетної прози, розважальної, часом навіть занадто, — розповів він про свої враження. — Щодо поезії то переважала або якась непересічна, ні на що не схожа техніка, або ж яскраві, несподівані образи і змістова частина».

ВАРТО ЗНАТИ

Уже 21 рік «Смолоскип» знаходить нові імена. Літературна премія відкрила таких яскравих письменників, без яких годі уявити сьогоднішню українську літературу: Тарас Прохасько, Сергій Жадан, Галина Крук, Роман Скиба, Олена Степаненко, Софія Андрухович, Дмитро Лазуткін, Ірина Шувалова, Юлія Стахівська, Павло Коробчук, Олег Коцарев та інші.