«Обмінка» для здоров’я

17.04.2014
«Обмінка» для здоров’я

Їжа «з перчиком» покращує обмін речовин і сприяє схудненню. (з сайта liveinternet.ru.)

Для того аби покращити метаболізм (обмін речовин), варто виробити кілька гарних звичок і правильно харчуватися. Так вважають лікарі-дієтологи, які спробували об’єднати корисні поради в 10 основних постулатів. Отже...

Ніколи не пропускайте сніданок. Саме ранкова трапеза запускає обмінні процеси в організмі. Аби якомога довше не відчувати голоду, дієтологи рекомендують під час сніданку поєднувати прості білки зі складними вуглеводами і здоровими жирами. Це може бути, скажімо, білковий омлет, спагеті з цільнозернового борошна, овочевий салат, приправлений оливковою нерафінованою олією.

Їжте частіше маленькими порціями. Багато енергії організм витрачає на травлення. Тому харчуйтеся частіше — так прискорите обмінні процеси. Найкраще їсти 5 разів на день невеликими порціями. Старайтеся, аби перерва між прийомами їжі не перевищувала трьох годин.

Пийте зелений чай. Лікарі називають цей напій ідеальним засобом для покращення метаболізму. Але чай має бути чистим — без хімічних домішок і ароматизаторів. Не треба додавати в нього ні молока, ні цукру.

Спіть достатньо. Під час сну організм продукує гормони, що прискорюють обмін речовин. Учені і медики вважають: люди, які не висипаються, більше схильні до зайвої ваги.

Споживайте білкову їжу. Страви з неї чудово покращують метаболізм. Адже на засвоєння білкової їжі організм витрачає більше енергії, ніж на інші продукти. Тож нехай у вашому раціоні буде достатньо молочних, м’ясних продуктів, горіхів і бобових.

Не голодуйте. Різке обмеження в харчуванні сповільнює обмінні процеси в організмі. І навіть може... спровокувати ожиріння.

Пийте воду. Вона не тільки оптимізує роботу всіх органів і систем, а й сприяє метаболізму. Особливо крижана вода, адже у такому разі організм витрачає додаткову енергію на зігрівання.

Вживайте вітаміни. Вітаміни групи В дають енергію і пожвавлюють метаболізм, так само як кальцій. Тож нежирні молочні продукти, випічка з висівками мають бути у вашому раціоні.

Використовуйте спеції. Чорний перець, каррі, перець чилі, імбир допомагають спалювати зайвий жир.

Їжте клітковину. Ця речовина запобігає «накопиченню» зайвих кілограмів в організмі і зберігає відчуття ситості на довгий час. Її багато у цільнозернових продуктах, овочах і фруктах.