У кадрі — досягнення і тренди

10.04.2014
У кадрі — досягнення і тренди

У фільмі «Валенса. Людина з надії» Анджей Вайда розповідає, як одна людина може змінити світ.

Цьогорічна програма «Днів польського кіно» вмістила не лише сім картин, знятих протягом останніх років, а й кілька зустрічей та імпрез, розрахованих на увагу як фахівців, так і кіноманів.

За словами директора Польського інституту Києва Ярослава Годуна, за вісім останніх років фестиваль познайомив українців із майже півсотнею найкращих польських стрічок. Цьогорічна афіша «Днів польського кіно» також зверстана так, щоб якнайповніше передати не лише жанрово–тематичне наповнення сучасного кіно цієї країни, а й тренди, які незабаром мають потужно «вистрелити». Відкривається фестиваль картиною Анджея Вайди «Валенса. Людина з надії», яку в Україні вже демонстрували минулого року на кінофестивалі «Молодість». Завершальна трилогія метра польського кінематографа (перші дві — «Людина з мармуру», «Людина з заліза») наочно демонструє, наскільки неоднозначним є ставлення поляків до людини, яка пройшла шлях від робітника до лідера нації. Стрічка Малгожати Шумовської «В ім’я» — про скелети у шафі отця Адама, який вирішив організувати центр для проблемних юнаків. Шанувальникам жанру психологічної драми варто звернути увагу на стрічки «Кохання» (реж. — Славомір Фабіцький) та «Дорожний патруль» (реж. — Войчех Смажовський). «Поглинання» Яцека Бромського розповідає про двох профі пошукової справи, а враховуючи те, що це — привабливий чоловік і симпатична жінка, то без взаємної симпатії тут не обійшлося. Картину «Містифікація» гідно оцінять шанувальники біографічного жанру.

Що стосується трендів, то цей напрям фестивалю якнайкраще ілюструє картина Ришарда Бугайського «Закрита система». Тема стосунків людини і влади завжди була надактуальною, а в майбутньому, схоже, лише набиратиме суспільного резонансу. Стрічка, знята на основі реальних подій, розповідає про трьох товаришів, які створили успішну компанію, на яку вирішив накласти лапу один високопосадовець. Аналізуючи операцію із захоплення, у результаті якої троє власників опинилися за ґратами, автор намагається розібратися в природі хижих прагнень. Відмотавши час на кілька десятків років назад, він розповідає глядачам пікантну історію одного недолугого студента, який провалив сесію і вирішив помститися декану, що міг би поставити хрест на його успішному майбутньому. Тоді парубкові вдалося провернути підленьку комбінацію, аби й самому залишитися в університеті, і декана підставити так, що тому довелося терміново збирати свої речі і з ганьбою залишати місце роботи. Але минуле наздогнало героя сьогодні, адже один із керівників компанії, на презентацію якої його запросили, був сином вигнаного викладача. Продовжуючи опиратися минулому і бажаючи прибрати до рук підприємство, прокурор вибудовує багатоходову комбінацію — підстави, пресинг, психологічний терор, корумповані поплічники, готові нехтувати законом заради кругленької суми на ... Описуючи цю гонку переслідування, режисер вдається до порівняння цього процесу з полюванням на кабана — пан прокурор у вільний час полюбляв цю справу. Найбільше вразливим звір стає тоді, коли втрачає пильність. Пильність втратили засновники компанії — і опинилися у в’язниці. Але згодом і сам ненажерливий прокурор став жертвою цієї теорії: осліплений жадобою, він якось не звернув увагу на той факт, що все обладнання підприємства — у кредиті. Точніше, він, може, і звернув би, але документи були написані скандинавськими мовами, а хто ж їх розбере... У цьому фільмі добро так і не перемогло зло. Друзі вийшли з в’язниці спустошеними, надломленими людьми, а прокурор, милуючись своїми опудалами із впольованих звірів, обіцяв огризнутися.

Почесний гість цьогорічних Днів польського кіно — письменник і сценарист Януш Гловацький. Він як автор сценарію презентує стрічку «Валенса. Людина з надії». Пан Гловацький в Україні особливого представлення не потребує, адже саме за його п’єсою в Молодому театрі поставили «Четверту сестру», яка ось уже кілька років є безумовним театральним шлягером. Тож не виключено, що під час нинішнього візиту до Києва метр зможе викроїти пару годинок для зустрічі із шанувальниками. Також 11 квітня в Будинку кіно заплановано «круглий стіл» «Український погляд на польське кіно», участь у якому візьмуть провідні кінокритики.

Фестиваль польського кіно триватиме з 10 по 19 квітня у Києві, Вінниці, Одесі, Тернополі, Донецьку, Харкові.