Старим тут не місце

09.04.2014
Старим тут не місце

«Застаріла» Windows XP досі встановлена на третині комп’ютерів світу.

Учора американська корпорація «Майкрософт» розпрощалася з одним зі своїх найкращих (з точки зору користувачів) програмних продуктів — операційною системою Windows XP. Із цього дня припиняються будь–які роботи з її підтримки та оновлення, а тим, у кого на комп’ютерах іще стоїть цей «раритет», радять завантажити «операційки» новіших поколінь.

За приблизними оцінками експертів, на Windows XP корпорація Білла Гейтса заробила понад 200 мільярдів доларів. І, вочевидь, іще більше заробили ті, хто займався нелегальним копіюванням та поширенням цієї системи.

Пік популярності Windows XP припадає на січень 2007 року, коли на цій ОС працювали 76 відсотків комп’ютерів світу. Тепер же, як свідчать опитування, 48 відсотків користувачів віддають перевагу ОС Windows 7. А випущеній 12 років тому Windows XP залишаються вірними 29 відсотків. І це дуже солідний показник. Скажімо, остання версія, Windows 8, встановлена на комп’ютерах лише кожного десятого користувача.

Але «Майкрософту» не до сентиментів, адже комп’ютерний парк стрімко оновлюється, і на сучасних моделях комп’ютерів Windows 7 працює значно швидше, а підтримувати на плаву старі ОС стає все складніше й дорожче.

Утім власникам Windows XP не варто впадати у відчай. Те, що «Майкрософт» припиняє підтримку цієї операційної системи, означає лише, що її не будуть «латати» з допомогою оновлень, але працюватиме вона й надалі. Копірайт, який ставлять на операційні системи, діє лише п’ять років. Тому тепер навіть «піратською» Windows XP можна вже цілком легально і безкоштовно користуватися вдома та в офісах.

До речі, незважаючи на те, що підтримка Windows XP офіційно закінчилася 8 квітня 2014 року, дві європейські країни — Велика Британія та Голландія — заплатили «Майкрософт» за те, щоб корпорація продовжувала випускати оновлення безпеки цієї ОС щонайменше до січня 2015 року. Річ у тім, що уряди цих країн не встигли перейти на новіші версії операційної системи. Тож поки що оновлення старенької ХР отримуватимуть також місцева влада, благодійні організації, школи та медичні заклади цих країн.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>