НОВИНИ ПЛЮС

09.04.2014

Росія піде на переговори з Україною за участі США та ЄС

Держсекретар США Джон Керрі і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров домовилися про проведення найближчим часом прямих переговорів між США, Росією, Євросоюзом та Україною для пошуку мирного врегулювання української кризи. Про це заявила в понеділок увечері представник Держдепу США Джен Псакі. За її словами, йшлося про те, аби такі переговори почалися вже впродовж 10 днів.

МЗС Росії, у свою чергу, заявило, що «керівники зовнішньополітичних відомств Росії та США домовилися продовжувати спільні зусилля з узгодження оптимальних форм міжнародного сприяння в просуванні справжнього національного діалогу в Україні — з тим, щоб самі українці могли визначити долю своєї країни». Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров укотре наголосив, що Україні вкрай необхідна «глибока і прозора конституційна реформа з повноцінною участю всіх політичних сил і регіонів». Також він наполягає на участі в міжнародних переговорах представників півдня та сходу України. «Будь–які багатосторонні формати, які ігнорують наявність обурення на півдні й сході України тим, що робить стосовно них київське керівництво, неприпустимі», — сказав Лавров.

Розкрито теракти у Волгограді і П’ятигорську

ФСБ Росії заявляє про розкриття терактів у П’ятигорську 27 грудня та Волгограді — 29 і 30 грудня 2013 року. Як заявив учора директор ФБС Олександр Бортников, «органами безпеки спільно зі співробітниками поліції та Слідчого комітету затримано групу осіб, причетних до підготовки і скоєння цих злочинів».

ФСБ підвердила чутки про загибель «терориста №1»

Директор ФСБ Олександр Бортніков підтвердив інформацію про знищення очільника незаконних збройних формувань Північного Кавказу Доку Умарова. Раніше про загибель свого лідера повідомляли й соратники Умарова, але чутки про його смерть з’являються вже не вперше, тож особливої довіри цього разу не викликали.

Водночас «Інтерфакс» із посиланням на надійне джерело в органах повідомляє, що тіла Умарова досі не знайдено, тож робити такі гучні заяви зарано.

Венесуела: президент погодився на переговори з опозицією

Після двох місяців антиурядових протестів, жертвами яких стало щонайменше 39 осіб, президент Венесуели Ніколас Мадуро погодився розпочати діалог з опозицією. До цього його схилила делегація міністрів закордонних справ країн Латинської Америки, що прибула до Каракаса, повідомляє «Євроньюз». Водночас серед противників президента не всі згодні на переговори, вимагаючи відставки Мадуро «без компромісів».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>