Духовний і світоглядний

09.04.2014
Духовний і світоглядний

Девід Духовни.

«Я виріс, думаючи, що я росіянин, тільки для того, щоб нещодавно виявити: увесь цей час я був українцем. Ніколи не пізно змінитися». Цей запис, який днями зробив у своєму «Твіттері» відомий голлівудський актор Девід Духовни, спричинив широкий резонанс. Російські ЗМІ вправляються в сарказмі, українські інтернет–користувачі тішаться, що ще одна знаменитість всесвітнього масштабу фактично висловила підтримку Україні в нинішній непростій ситуації. А західні оглядачі констатують: вибір між тим, що тобі ближче — Україна (демократичні ідеали) чи Росія (тоталітаризм і диктатура) із генетичного або «симпатійного» перетворюється на світоглядний.

Девід Духовни народився в сім’ї лютеранки, що виїхала до США з Шотландії, та вихідця з родини єврейських емігрантів. Тато Девіда, Амрам Дуковни, народився вже в Брукліні, але його батьки свого часу емігрували з України. Під час служби в армії літеру «h» у своєму прізвищі Амрам замінив на «c», бо набридло, що командири постійно його викривлюють. Річ у тім, що польською мовою прізвище Duchovny читається через «х», а от англійською це звучить як Дучовни. Коли Девід виріс, то повернувся до автентичного написання з поваги до предків, а його брат залишився Дуковни. Остання літера в прізвищі, яке колись звучало як Духовний, випала значно раніше, ще при еміграції діда.

Свого діда Моше, який 1918 року виїхав до США з Києва, Девід по суті не знав — той помер, коли хлопчик був зовсім маленьким. Але актор завжди дуже цікавився своїм походженням, вивчив іврит і навіть трохи намагався вчити російську. При цьому Духовни був переконаний, що дідусь — росіянин, а бабуся — полька, оскільки українські міста, з яких вони емігрували, були під Росією та Польщею.

Розібравшись зі своїм походженням, 53–річний Девід знову зосередився на кар’єрі. Цього року вийде сьомий, останній сезон телесеріалу «Каліфорнікейшн», у якому він грає головну роль, але без роботи Духовни не залишився. Актор уже підписав контракт на зйомки в телевізійному трилері «Водолій», у якому розповідатиметься про розслідування злочинів банди Чарльза Менсона в 1960–ті роки, коли її звірства ще не прогриміли на всю Америку.