Операцiя «лiквiдацiя»

09.04.2014
Операцiя «лiквiдацiя»

Повлягалися i чекають. (з сайта hreuc.com.)

Хвиля сепаратизму, яка цими вихідними охопила південно–східні регіони України, пішла на спад. Силовикам вдалося нейтралізувати найбільших провокаторів, повернувши собі контроль над частиною захоплених адміністративних будівель. Учора в. о. глави адміністрації Президента Сергій Пашинський відзвітував перед журналістами про створення спеціального центру, «який керуватиме антитерористичною операцією в Харківській, Донецькій та Луганській областях», а міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зазначив, що на понад 30% силовиків Харкова чекає звільнення, оскільки вони «не стільки служили Батьківщині, скільки саботували процес». Поки що ситуацію вдалося стабілізувати. Однак питання, чи надовго це і чи вдасться надалі прогнозувати такі події, а не ліквідовувати їх в авральному порядку, лишається відкритим. А платити за помилки доводиться здоров’ям і правоохоронців, і простих патріотів.

«Гостювання» в Харківській ОДА обійдеться в 10 млн. грн.

У Харкові сепаратисти ледь не спалили будівлю ОДА, яку утримували від вихідних. Протягом понеділка агресивні молодики під тиском переговорників кілька разів ненадовго покидали приміщення, а потім, прикриваючись жінками та дітьми, вдиралися туди знову. Востаннє захопити стратегічний об’єкт їм вдалося саме під прикриттям пожежі — міліція і бійці Нацгвардії якраз намагалися захистити від нападів і провести до будівлі вогнеборців. Міліціонерів та солдатiв закидали світлошумовими гранатами і обстріляли з травматичної зброї, поранивши трьох осіб. Одного з них госпіталізували в особливо тяжкому стані.

Під ранок у ході антитерористичної операції адміністративну будівлю нарешті звільнили остаточно «без жодного пострілу та жертв», як відзвітував Арсен Аваков. Участь в операції брали спецпризначенці «Ягуару» з центральних областей України. Правоохоронці затримали майже 70 молодиків i відправили їх до київського та полтавського СІЗО. «Всі затримані стверджують, що вони українці, ми це перевіряємо», — зазначив Арсен Аваков. Серед заарештованих був і лідер «Українського східного фронту» Єгор Логвінов, який керував не однією сепаратистською акцією.

Учора весь день центральна частина міста була повністю перекрита. Будівлю ХОДА охороняли не лише кілька шеренг рядових міліціонерів, а й загін бійців, озброєних автоматами Калашникова. Правда, це не завадило сепаратистам знову зібратися біля стін облдержадміністрації й скандувати, окрім знайомих речівок, ще й нову — «Свободу захисникам Харкова». Самі «захисники», перед тим як потрапити до СІЗО, встигли в понеділок проголосити в місті «Харківську народну республіку», вщент розгромити приміщення «неправильної» телекомпанії АТН і захопити регіональний передавальний центр iз вимогою відновити трансляцію російських телеканалів. У приміщенні ХОДА молодики теж погосподарювали від душі, спаливши дотла два кабінети й розгромивши два нижні поверхи. Фахівці вже підрахували збитки. Кажуть, ремонт обійдеться в 10 мільйонів гривень. І це вже вдруге за останній місяць — перший раз будівлю лагодили після сепаратистського штурму 1 березня. Тоді відновні роботи обійшлися в 2,5 мільйона гривень.

Донецька республіка померла, не народившись

У Донецьку посередником між правоохоронцями та представниками сепаратистів зголосився виступити Рінат Ахметов, який уночі 8 квітня приїхав на Жовтневу площу перед ОДА. Хоча, за словами Ахметова, вийти до мітингувальників його попросив народний депутат Микола Левченко. «Я сказав їм, що якщо вони за більші повноваження для Донецька — я їх підтримаю. Якщо вони за російську мову — я також із ними. Але й Донецьк — це Україна, і вона завжди буде для мене Україною. Про розпад країни ми перемовин вести не будемо», — висловив свою позицію після переговорiв із сепаратистам відомий бізнесмен.

У результаті перемовин, у яких брали участь перший віце–прем’єр Віталій Ярема та начальник місцевої міліції, сепаратисти звільнили також приміщення СБУ. Однак зброю прихопили з собою. Один із співробітників СБУ зазначив, що після «візиту» сепаратистів одна з кімнат, де зберігалася зброя, виявилася порожньою. Він не уточнив, яка кількість зброї звідти зникла, але що зникла — це напевно, цитує джерело «Української правди».

Проголошена ж у понеділок Донецька народна республіка не проіснувала і доби. Спочатку Донецька обласна та міська ради назвали сепаратистів самозванцями і відмовилися визнавати ДНР. Не підтримала «колорадів» і Незалежна профспілка шахтарів Донбасу. Пізніше прокуратура відкрила кримінальні провадження проти сепаратистів, кваліфікувавши їхні дії як «спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади» (а після вчорашнього рішення Верховної Ради відповідальність за це значно посилилася). Після цього задній хід дав і сам Комітет патріотичних сил Донбасу, який уже ввечері понеділка скасував рішення про створення ДНР, а заодно заборонив проведення будь–яких референдумів на території Донецької області до створення відповідної правової бази та визнав незаконними заяви про відокремлення Донецької області від України.

А от у Луганську мітингарі виявилися затятішими — вони не лише значно укріпили барикади біля СБУ, а й розширили територію, захопивши шматок вулиці Радянської, проїжджу частину до Скверу пам’яті та частину торгового центру ГУМ. Щоправда, причина такого протистояння може бути в банальному страху та відсутності координації дій. «У середовищі маніфестантів — панічні настрої. У першу чергу вони ставляться вкрай насторожено до всіх «нових людей», оскільки остерігаються провокацій. Тому було прийнято рішення приводити на мітинг лише перевірених людей — своїх знайомих», — розповідає місцевий сайт «В городе».

Миколаїв — місто українське

У Миколаєві встановити триколор на головній площі міста прихильникам федералізації, які в масках та з вогнепальною зброєю в руках напали на прихильників Майдану, завадили самі жителі міста. Представникам «Народного ополчення Миколаєва», прихильникам Майдану і «Правого сектору» вдалося прогнати сепаратистів, які пішли на штурм будівлі Миколаївської ОДА. Вони розламали наметове містечко сепаратистів, встановлене біля меморіалу героям–ольшанцям, відібрали у них та здали правоохоронцям цілий арсенал вогнепальної зброї, а також цілком професійні набори ножів, биток i кийків.

У сутичках постраждало не менше ста людей. Із них одинадцять осіб забрали карети «швидкої допомоги». За словами медиків, п’ять чоловіків отримали поранення від пострілів iз травматичних пістолетів — стріляли прицільно в шию, спину, ноги та інші частини тіла. У решти — травми голови від ударів кийками та камінням. На місці події група експертів зібрала кілька десятків відстріляних гільз iз вогнепальних пістолетів.

Як повідомила начальник групи зв’язків iз громадськістю Миколаївського міського управління міліції Тетяна Лисецька, міліціонерам вдалося затримати 23 озброєних провокаторів громадських зіткнень. Міліція порушила кримінальну справу за фактом спроби захоплення державних установ та масових зіткнень із застосуванням вогнепальної зброї. Співробітники УБОЗ УМВС у Миколаївській області підтвердили, що в спробах штурму Миколаївської ОДА брали участь громадяни іноземних держав.

Тим часом неспокійно на кордоні Херсонської області в районах селищ Чонгар і Стрілецьке. До кордону Криму і Херсонської області російські війська підтягнули 500 військових, бронетехніку та артилерію. Прокуратура Херсонської області розслідує факти викрадення сімох людей у Сімферополі. Керівник Центру військово–політичних досліджень Дмитро Тимчук припускає, що заспокоюватися рано. «У сепаратистів поки що не виходить «розгойдати» південь України. Тому невідомо, як діятиме Росія в цих регіонах. Не можна виключати можливість висадки російського десанту з моря в Херсонській та Одеській областях...» — написав він у своєму блозі в соціальній мережі «Фейсбук».

На даний час під свій особливий контроль правоохоронці півдня України взяли також Каховську ГЕС та електропідстанцію «Українка», оскiльки з’явилася інформація про можливі провокації на цих об’єктах з боку російських диверсантів.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>