НОВИНИ ПЛЮС

20.03.2014

«Ворога Росії №1» оголосили мертвим

Лідера кавказького підпілля Доку Умарова оголосили загиблим його соратники. Першим цю інформацію оприлюднив сайт чеченських партизан kavkazcenter.com, повідомивши, що відтепер новим провідником Кавказького емірату є Алі Абу–Мухаммед. Повідомлення про загибель Умарова з’являються вже не вперше. Так, у грудні минулого року про загибель Умарова повідомляв лідер Чечні Рамзан Кадиров, однак тоді як ісламісти, так і російська розвідка цей факт не підтвердили. Тепер офіційна Москва заявила, що ще не має підтверджених доказів смерті останнього президента самопроголошеної Чеченської Республіки Ічкерія Доку Умарова.

Греція заявляє, що подолала кризу

Греція отримає більше 10 млрд. євро фінансової допомоги. Після кількох місяців складних перемовин Афіни нарешті досягли чергової угоди з міжнародними позичальниками, повідомляє «Євроньюз». Прем’єр–міністр Антоніс Самарас заявив, що завдяки антикризовій програмі у грецькій економіці відчувається покращення і уряду «вдалося вивести країну з кризи». Трійка позичальників — Євросоюз, Європейський центробанк та МВФ — чітко дали зрозуміти, що новий транш має бути використано винятково на зростання та розвиток, а не на проїдання. Тож їм навряд чи сподобається недавня обіцянка прем’єра — виділити 500 млн. євро на допомогу найбіднішим грекам. Водночас такий хід може додати йому голосів на майбутніх місцевих виборах.

Конфлікт у Південному Судані: тисячі жертв

У результаті конфлікту між племенами в Південному Судані з грудня минулого року загинули, постраждали або стали біженцями сотні тисяч цивільних. Про це повідомив під час виступу на форумі Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй глава миротворчої місії ООН у цій країні Ерве Ладсус. За його словами, попри те, що 23 січня було досягнуто домовленості про перемир’я, лояльні до чинного президента сили та солдати–повстанці, що підтримують колишнього віце–президента, «надалі віддають перевагу воєнним здобуткам над переговорами про політичне врегулювання конфлікту». Місія ООН надала притулок у таборах 75 тис. із 800 тис. осіб, які були змушені залишити свої домівки через війну.

Південний Судан від’єднався від Судану 2011 року на підставі мирного договору, який покінчив із десятирічною громадянською війною. Але невдовзі така війна спалахнула вже в незалежній країні Південний Судан.

Німецьку армію пограбували

На початку лютого сталася найбільша крадіжка в історії Бундесверу: у ніч на 7 лютого з казарм повітряно–десантних військ у федеральній землі Нижня Саксонія було викрадено майже 33 тис. одиниць амуніції. Зловмисників досі не спіймали, а в щойно оприлюдненому звіті про цю крадіжку говориться про серйозні недоліки в охороні військових об’єктів. Прокуратура встановила, що злодії потрапили на територію військової частини через прорізану в сітці огорожі діру. Як їм вдалося непомітно вивезти звідти 40 важких скринь із набоями, що зберігалися в бетонних контейнерах, незрозуміло. Не виключено, що крадіжку здійснили самі військовослужбовці. За даними газети Die Welt, на території Німеччини є 455 таких об’єктів зі слабкою охороною, 361 з яких охороняють сумнівні приватні фірми.

Остаточний вирок Берлусконі

Касаційний суд Італії підтвердив заборону для Сильвіо Берлусконі обіймати керівні посади терміном на два роки. Таке рішення ухвалили у справі про фінансове шахрайство компанії Берлусконі «Медіасет». Спочатку екс–прем’єру заборонили очолювати як державні, так і приватні установи протягом трьох років, однак згодом цей термін скоротили на рік. Нинішній вердикт оскарженню не підлягає.

Окрім того, Берлусконі має провести 9 місяців під домашнім арештом або на громадських роботах. Їх мають призначити 10 квітня. Через вирок у справі про шахрайство 77–річного політика позбавили мандата сенатора Італії.

Окупація парламенту Тайваню

Позавчора увечері сотні студентів та активістів, які виступають проти підписання торговельної угоди з Китаєм, захопили парламент Тайваню і дали рішучу відсіч поліції, яка намагалася їх звідти вивести. Протестувальники вважають, що торговельна угода з Пекіном послабить тайванську економіку та зробить острів більш вразливим до територіальних зазіхань Китаю. Угоду було підписано у червні минулого року, але вона й досі не ратифікована парламентом.

Тайвань став незалежною державою внаслідок громадянської війни з континентальними комуністами 1949 року. Але Пекін надалі вважає острів частиною своєї території.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>