Пакет на позитиві

20.03.2014
Пакет на позитиві

В Арсенiя Яценюка є багато неприємних, але корисних пропозицiй: для колег і для народу. (Юрiя САПОЖНІКОВА.)

Паралельно із підготовкою до війни уряд намагається проводити економічні реформи. Адже без них, по–перше, не залучиш вкрай необхідне фінансування від МВФ, а по–друге, розбалансований держбюджет по–іншому не утримаєш на плаву. Тож, ясна річ, зміни, які затіяла влада, популярними у народу назвати не зможе ніхто.

«Я сподіваюся, що стабілізаційний період триватиме протягом цього року, а економічне зростання, яке базуватиметься на економічних показниках 2014 року, буде відбуватиметься наступного року. Тому зараз основне для нас — не впасти. І ми робимо все для того, щоб втримати економічну ситуацію», — на відміну від попередників, принаймні чесно змалював ситуацію у державі Яценюк. А потім звернувся до міністра фінансів Олександра Шлапака: «Я, Олександре Віталійовичу, хотів би порадитися з вами з однієї із податкових ініціатив — це податкова ініціатива про оподаткування відсотків та дивідендів. Ідеться про оподаткування доходів, отриманих від розміщення коштів на депозитних рахунках».

Свою особисту позицію щодо щемливої для більшості українців теми Прем’єр пояснив недвозначно: він категорично проти, аби оподатковувати всі без винятку вклади. Натомість із багатих кошти можна брати! «От я проглянув свою власну декларацію, — прозоро–самокритично мовив Яценюк. — За минулий рік особисто з тих доходів, які є у мене, процентні доходи від розміщення депозитів склали 614 тис. гривень. Я не заплатив жодної гривні податку в державний бюджет. Я вважаю це неправильним». А тому висловив пропозицію: оподатковувати тільки «великі» депозити. Ті, які становлять понад 50 тис. гривень. «Наскільки мені відомо, 90% українців мають депозити до 50 тис. грн. Доходи за такими депозитами не повинні оподатковуватися. А 10% багатих повинні ділитися з країною і суспільством — це правильний підхід, так відбувається у всьому світі», — підсумував Прем’єр та закликав уряд розглянути цю ідею.

Ще дві новини від економічного блоку уряду можна розділити за традиційною схемою: перша — погана, а друга має її компенсувати. «Міністерство фінансів готує пакет законів, що стосуються запровадження жорстких фіскальних заходів. І ми повинні на наступному тижні вже їх проголосувати для того, щоб пришвидшити процес отримання коштів від Міжнародного валютного фонду», — сказав Яценюк. «Цукеркою» для українців має стати так званий «позитивний пакет» від уряду — питання дерегуляції, залучення інвестицій, створення робочих місць. «Олександре Віталійовичу, — знову звернувся Прем’єр до очільника Мінфіну. — Ми з вами повинні займатись підготовкою Кодексу економічного зростання — це зменшення кількості податків і, відповідно, розширення бази оподаткування».