Такий домашній Каунас

20.03.2014
Такий домашній Каунас

«Старі знайомі» з Белграда знову протистоять чемпіонам України. (з сайта БК «Будівельник».)

Готуючись до дебюту в Євролізі, «Будівельник» запросив під клубні прапори низку досвідчених, висококласних гравців. На жаль, голосно заявити про себе в найпрестижнішому баскетбольному турнірі Старого світу підопічні Айнарса Багатскіса не змогли. Але здобутий у матчах групового етапу Євроліги досвід дозволяє «гладіаторам» успішно торувати шлях у розіграші Кубка Європи. У другому за рангом євротурнірі «Будка» перемагає серйозних опонентів, котрі, як і кияни, стали невдахами групового турніру ЄЛ. У першому раунді «плей–оф» ЄК «Будівельник» двічі здолав чинного чемпіона Франції — «Нантер», а тепер, на стадії чвертьфіналу, почав із перемоги двоматчеве протистояння із «Црвеною звездою».

Через суспільно–політичну нестабільність в Україні київський клуб знову проводив свій домашній поєдинок у литовському Каунасі. «Приємно тут бути знову. У нас залишилися хороші спогади після гри з «Нантером» і підтримки місцевих уболівальників. Ми готові дати бій суперникові», — заявив перед матчем із белградцями Айнарс Багатскіс. Кияни поставилися до опонентів із повагою, адже «Црвена звезда» — друга команда Сербії, водночас вона є лідером Адріатичної ліги, де змагаються провідні клуби з країн колишньої Югославії.

Протистояння у Каунасі вийшло напруженим й інтригуючим. Знову українським братам допомагали литовські симпатики на трибунах. По ходу поєдинку перевага «Будки» сягала 11 пунктів, однак ближче до завершення матчу «армійці» наздогнали номінальних господарів і мали всі шанси завершити матч на свою користь.

За нічийного рахунку лідер «Звезди» Демаркус Нельсон не реалізував свою спробу, тоді як його візаві в зворотній атаці був результативним. Забити з гри «трьошку» київському латишеві Янісу Стрельнієксу не дозволили ціною фолу, проте з лінії штрафних кидків він не схибив.

Триочкову перевагу навряд чи можна вважати комфортною перед матчем–відповіддю. «Звичайно, ми раді перемозі, але в Белграді ми повинні бути значно сильнішими, оскільки там, без перебільшення, на нас чекає справжня битва», — визнав Багатскіс.

Саме Стрельнієкс разом із центровим «Звезди» Раско Катичем стали найрезультативнішими гравцями матчу. Як зазначив наставник київського клубу, гра Катича виявилася для нього несподіванкою, тоді як суперник загалом мало чим здивував. Зрештою, воно й не дивно, адже Багатскіс побачив цілу низку «старих знайомих». Приміром, тренер Деян Радонич раніше тренував «Будучность», із якою «Будівельник» зустрічався в попередніх розіграш Єврокубка. Бачив у минулому Багатскіс і гру Івана Раденовича, Демаркуса Нельсона та Тадія Драгічевича, які кілька сезонів виступали в українській суперлізі.

ТАБЛО

Єврокубок. Чвертьфінал (перша гра). «Будівельник» (Україна) — «Црвена звезда» (Сербія) — 82:79 (22:16, 19:23, 25:19, 16:21; Стрельнієкс (20), Ейхерн (16) — Катич (20), Нельсон (16)).

 

ЖІНКИ

У чемпіонаті України лишилося... три команди

Київське «Динамо–НПУ» знялося з жіночого чемпіонату України. Про це повідомила головний тренер іншого столичного клубу — ТІМ–СКУФ — Марина Ткаченко.

Нагадаємо, минулого року динамівки стали чемпіонками країни й нині йшли на першому–другому місцях. Тепер, якщо врахувати, що на заключні матчі ЧУ навряд чи приїдуть «Тигри–ЄНУ» з Астани, серед учасниць першості залишається всього три колективи — «Єлисавет–баскет» із Кіровограда, одеський «Інтерхім» та ТІМ–СКУФ.

«Ми не знайшли компроміс, як закінчити чемпіонат без втрати «Динамо». Три команди... Я не знаю, яким шляхом ми взагалі далі підемо», — констатувала Ткаченко.