Шоколадом лише пахне

13.03.2014

Серед улюблених дітьми продуктів чільне місце займає все, що активно рекламує телевізор. Тому, угледівши на магазинній полиці баночку з яскравою назвою, як на екрані, дитина відразу згадує нав’язані бажання і просить–вимагає: «Купи!». Щоб виконати забаганку, дорослі мають, у першу чергу для себе, розібратися, що насправді продають у баночках, вміст яких узагальнено називають «шоколадний крем».

Відразу конкретизуємо, що у продажу солодких паст для намащування — якщо поставити собі за мету їх знайти, — не один–два, а досить багато видів від різних виробників. Можуть бути окремо горіховими і какао–кремами або поєднаними какао–горіховими або й справді шоколадними. Різниця між останніми та какао–пастами у тому, що справді шоколадні креми мають у своєму складі не лише какао–порошок, а й какао–масло, яке є досить дорогим інгредієнтом. Отже, щоб достеменно знати, що ви купуєте, варто прочитати не лише загальну назву на ціннику, а й уважно придивитися до напису дрібними літерами після слова «склад».

Щоб здешевити ціну солодких паст для намащування на млинці чи просто шматки хліба, виробники цієї продукції замість какао–масла додають інші рослинні жири. Хтось із виробників узагалі не конкретизує, які саме, інші вказують пальмову олію.

Подібна ситуація і з горіховим інгредієнтом такої продукції. Горіховою пасту можуть називати виробники навіть тоді, коли збагатили її навіть 0,5% цього інгредієнта. Звичайно, можна вважати недбалістю те, що виробники «забувають» вказати, які самі горіхи додають (фісташки, мигдаль, волоські, арахіс) і скільки. Втім розумніше — якщо хочете їсти справді корисний продукт — купувати креми, на упакуванні яких зазначено, що в масі 12–13 відсотків горіхів, багатих на жири (до 70 відсотків), калій–кальцій–магній–фосфор–залізо та вітаміни. Навіть якщо така продукція дорожча — це свідчить, як правило, про її якість.

Присутність рослинних олій, (які у кремах не в рідкому стані, а твердому), змушує задуматися, чи не підсовують споживачам у красивих упаковках солодкі трансжири, які спричиняють серцево–судинні захворювання. Шкідливі ізомери утворюються у великих кількостях, коли олії перетворюють у тверді жири в процесі гідрогеніації. Цього не відбувається, якщо застосовують іншу технологію отвердіння, яка має назву переетерифікація.

Узагалі, в Україні спеціальним стандартом не нормується вміст трансжирів у кондитерських виробах, до яких належать солодкі креми. Такі норми є лише стосовно спредів та жирових сумішей. Масова частка трансізомерів у цій продукції не має перевищувати 8 відсотків. Коли раніше захисники прав споживачів досліджували якість солодких кремів, то прив’язувалися саме до цієї цифри. Карколомних перевищень тоді не виявили. У кількох різновидах шоколадно–горіхових паст — польського, німецького, італійського й українського (марка для продажу в магазинах певної торговельної мережі) виробництва — виявили тоді лише сліди трансжирів. Ці мізерні кількості могли мати природне походження. Оскільки небагато трансізомерів міститься у натуральних продуктах, скажімо в молоці. У зразку іншого вітчизняного виробника замість прийнятних до 8% трансжирів було 9,03%, а у зразку російського виробництва — 9,51%. На це можна не зважати, якщо какао–кремом ви смакуєте раз на рік, але варто пам’ятати, якщо такий продукт у вас постійно на столі для харчування дітей. До речі, саме смак кремів, надмірно приправлених трансжирами (а ще незаявленим консервантом — бензойною кислотою) пробантам на смак сподобалися найменше.

Кожен, хто хоч інколи готує вдома, знає, що не зовсім просто — змішати інгредієнти й отримати страву, яка і не розпливається, і збалансована за смаковими якостями, і без непотрібних грудочок, і не «каша». Тому лише на перший погляд змішування какао–порошку, рослинних жирів, цукру, сухого молока і ще кількох інгредієнтів у результаті перетвориться обов’язково на смачний додаток до шматка батона. Якщо забагато цукру — буде приторно, якщо переборщити з какао–порошком — гірчитиме, якщо у складі багато жирів (навіть вершкового масла) — теж несмачно. А погано подрібнили горіхи чи додали крупні кристали цукру замість цукрової пудри — паста «скрипітиме» на зубах. Що в баночці солодкого крему на смак — можна зрозуміти тільки після того, як її відкриєш.

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>