«Люстрація» по–тимошенківськи

07.03.2014

Прикрившись «димовою завісою» протистояння з Росією, нова центральна влада ділить портфелі. Про схвалення кандидатур Майданом, який дозволив учорашнім опозиціонерам повернутися в уряд, немає й мови.

ПАТ «Укртрансгаз» Валерій Ясюк — чиновик попереднього призову, при якому втридорога купувалися сумнозвісні «вишки Бойка». Нагадаємо, «Чорноморнафтогаз», де Ясюк був головою до останнього часу, придбав дві морські бурові платформи, за кожну з яких переплатили більш як по 150 мільйонів доларів. Пана Ясюка називають людиною найближчого соратника Арсенія Яценюка — депутата з «Батьківщини» Миколи Мартиненка та його давнього друга й бізнес–партнера, позафраційного Давида Жванії. У 1996—1998 роках Ясюк працював на керівних посадах у компанії «Торговий дім» (сфера впливу Мартиненка), а в 1998—2000–х — обіймав посаду першого віце–президента «Брінкфорд Лтд», яку асоціюють зі Жванією.

«Як ви думаєте, чи буде Генеральна прокуратура розслідувати аферу з купівлею «вишок Бойка», які обійшлися бюджету України в $800 мільйонів, тоді як постачальникам реально було заплачено по $220 млн.?» — риторично запитує у «Фейсбуці» громадський активіст Майдану, журналіст Мустафа Найєм.

Ще одне призначення з обойми Мартиненка–Жванії — новий–старий президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський. Він обіймав цю посаду і при Президенті Ющенку, і тривалий час зберігав доступ до ресурсів у НАЕК при Януковичі.

«Країною реально управляє Юлія Тимошенко, — констатує Найєм, роблячи висновки з останніх урядових призначень. — Саме їй належить ідея включення до складу уряду представників громадянського суспільства, щоб догодити Майдану. І саме вона вела переговори про призначення «губернаторами» Ігоря Коломойського й Сергія Тарути. Ще один олігарх — Вадим Новинський — погодився стати негласним представником Тимошенко в Криму».

На тлі низки кадрових рішень Кабміну ніби знущанням виглядає призначення уповноваженим уряду з питань антикорупційної політики журналістки Тетяни Чорновол (замість Андрія Богдана). Структура, виділена Тетяні, жорстоко побитій найманцями минулої влади у відповідь на розслідування діянь Януковича, наразі не має жодних повноважень.