«Обніміться ж, брати мої»

04.03.2014

Не День письменника і не День працівника пера, а Всесвітній день миру для письменників. Саме так називається професійне свято творців літератури, яке традиційно відзначають 3 березня. Саме в цей день прозаїки та поети, перекладачі та ілюстратори попри холод і мокрий сніг зібралися бiля пам’ятника Тарасу Шевченку в Києві, щоб виконати заповіт Кобзаря і символічно об’єднати Україну.

Письменники, які приїхали на акцію з різних куточків України, висловили свою солідарність із письменниками і простими жителями Криму і закликали до припинення будь–якої агресії. «Ми святкуємо цю дату третій рік поспіль, але саме сьогодні його назва як ніколи актуальна для усіх нас, — розповіла дитяча письменниця, організатор акції Лариса Ніцой. — Сьогодні ми закликаємо людей до миру, до щастя, до об’єднання. У березні маємо приємне поєднання нашого свята з днем народження Кобзаря. Тож наше свято, можна сказати, у квадраті».

Після палких промов біля пам’ятника учасники акції прочитали «І мертвим, і живим...», буквально виконали заклик Шевченка «Обніміться ж, брати мої. Молю вас, благаю!» і рушили ходою до Майдану, щоб з великої сцени прочитати вірші, написані на барикадах. «Письменники завжди були в центрі суспільного життя, — переконана молода поетка Алла Миколаєнко. — З огляду на події, які відбуваються в країні, справді треба обійнятися, як говорив наш Кобзар. Словом, ми за мир, за спокій у нашій країні і за єдність нашої держави».

СВЯТКУВАННЯ НА СТАРТІ

Тим часом у Києві в «Мистецькому арсеналі» розпочав свою роботу мистецький проект «Шевченко/mania/». Виставка, присвячена 200–річчю Шевченка, мала відкритися ще 21 лютого. Зважаючи на криваві побоїща в центрі Києва, презентацію проекту перенесли на 27 лютого. Фестиваль мистецтв «Шевченкоманія» триватиме до 10 березня включно. В експозиції представлено понад 50 художніх творів Тараса Григоровича з колекції Національного музею Тараса Шевченка.

 

НАПЕРЕДОДНІ

Шевченко для всієї України, а не окремих політиків

Міністр культури Євген Нищук скасував святкування 200–річчя з дня народження Тараса Шевченка у столичному Палаці «Україна». На думку Нищука, вшанування пам’яті Тараса Шевченка має проходити по всій Україні, а не в Палаці «Україна» для окремих політиків.

«Мною скасовані всі гостини та демонстрації «по–радянськи» у Палаці «Україна», — підкреслив міністр.

За словами Євгена Нищука, 9 березня будуть проведенi хода та вечір пам’яті на майданi Незалежності. Крім цього, він закликав представників духовенства та народної самооборони покласти 9—10 березня квіти на могилі Шевченка в Каневі (Черкаська область).