Газ без російського акценту

27.02.2014

Україна продовжує диверсифікувати шляхи надходження природного газу, в тому числі й найоптимальнішим шляхом — збільшує видобуток власного пального. У січні цього року зі свердловин в Україні було видобуто 1 млрд. 798,64 млн. куб. м блакитного палива, що на 5,3% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Також за перший місяць поточного року газу було видобуто на 60 млн. куб. м більше, ніж у грудні 2013 року.

Згідно з даними Державної служби статистики України, у 2013 році газовидобувні підприємства країни видобули з надр 20 млрд. 259,8 млн. куб. м блакитного палива, що на 4,4% більше, ніж у 2012 році.

Основним видобувальником природного газу в Україні, як і раніше, залишається держава. У січні поточного року підприємства, що входять до структуру Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», добули 1 млрд. 568 млн. куб. м газу. Найбільше зростання видобутку серед державних підприємств продемонстрував «Чорноморнафтогаз». У січні компанія, що займається газовидобуванням на шельфах Чорного та Азовського морів, наростила видобуток на 50,1% — до 178,9 млн. куб. м.

Експерти пояснюють це тим, що підприємство активно розробляє природні ресурси чорноморського шельфу: освоює два нових родовища — Одеське і Безіменне. Передбачається, що подальше освоєння шельфу дозволить «Чорноморнафтогазу» наростити обсяги щорічного видобутку газу до 3 млрд. куб. м до 2015 року.

В Україні за останні роки значно активізувалася діяльність також приватних газовидобувальників. За підсумками 2013 р. вони видобули на 18,7% природного газу більше, ніж у 2012 році. У галузь продовжують залучати капітальні інвестиції, на розробках впроваджуються нові технології. За словами експертів, газовидобувна галузь України ще не досягла свого піку і нові інвестиції ще надходитимуть. Упродовж 2014—2017 років очікується близько 3 млрд. дол. США вкладень в українське газовидобування.