Що і як передати народу

26.02.2014

В Україні триває підготовка до формування нового Кабінету Міністрів. Ситуація ж у владі у цей перехідний період залишається стабільною і керованою. «Перебуваючи на лікарняному, я намагався керувати діяльністю поки що діючого Кабміну, — заявив в.о. Прем’єр–міністра Микола Азаров. — Окрім того, демонстрація правонаступництва важлива для продовження діалогу з нашими зовнішніми партнерами. Насамперед із Міжнародним валютним фондом».

Сергій Арбузов попросив своїх наступників про те, щоб вони у повну міру реалізували домовленості, досягнуті з Російською Федерацією та Китаєм, і закликав новий уряд так само, як попередній, забезпечити соціальні виплати.Також нинішній в.о. Прем’єра разом із професіоналами з нині діючого уряду готовий поділитись досвідом iз наступними членами Кабміну. «І увесь наш досвід ми готові використати як у коаліційному уряді, так і в пропозиціях фахівців діючого наразі уряду», — сказав Арбузов, нагадавши, що впродовж багатьох років «займався винятково економічними питаннями», починаючи з керування Нацбанком та закінчуючи підготовкою та погодженням євроінтеграційних угод. «Переконаний у тому, що цей досвід може бути використаний на користь Україні», — резюмував нинішній виконувач обов’язків очільника українського Кабміну.

На сьогодні Сергій Арбузов запланував провести чергове засідання уряду, при цьому не змінюючи традиційний день для робочої зустрічі — середу. «Зараз дуже важкий час. Тому не уявляю, як нині можна покинути сферу, якою займаєшся, — сказав в.о. Прем’єра. — Особливо, якщо від цього залежить життя мільйонів людей. Адже навіть під час революції мають працювати магазини, банки, ЖЕКи, лікарні, підприємства. Має працювати вся державна машина! І поки не призначено нового Прем’єр–міністра, я виконуватиму свої обов’язки так само, як і раніше. Але не через політичні мотиви, а тому, що несу відповідальність за те, щоб країна жила у звичному режимі — наскільки можна вживати слово «звичний» щодо нинішньої ситуації».

Тим часом новий склад уряду має бути сформовано вже завтра. Таку вимогу поставив Голова Верховної Ради Олександр Турчинов. «Проводьте консультації ввечері, вночі, але коаліційний уряд має працювати вже у четвер», — заявив спікер.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Мінус один термінал

В.о. міністра енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький назвав неактуальним спорудження LNG–терміналу на Чорному морі. «Я вважаю, що нині за цю суму, яка називалася раніше, термінал нам не потрібний, — заявив Ставицький. — Є значно реальніші шляхи диверсифікації надходжень газу. Наприклад, його реекспорт із країн Євросоюзу та видобування сланцевого газу.

Ще на початку лютого Державне земельне агентство видало державному підприємству «Національний проект «LNG–термінал» дозвіл на розробку проекту з землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 13,5 гектара в Одеській області. Тоді представники Міненерго повідомили: до проекту вони вирішили повернутися у зв’язку з тим, що Росія відмовляється надавати знижку на газ у довготерміновій перспективі.