Шанс на здоров’я і життя

18.02.2014

У боротьбі з онкологічними хворобами важлива профілактика, зокрема підтримка імунітету та здоровий спосіб життя. А при своєчасній діагностиці і правильному лікуванні в 90% випадків діти з онкологічним діагнозом мають шанс на одужання. На цьому наголосила начальник відділу охорони материнства, дитинства та санаторного забезпечення МОЗ України Альона Терещенко під час брифінгу, що відбувся з нагоди Міжнародного дня дітей, хворих на рак.

На обліку в Україні нині перебуває понад 1100 дітей з онкологічними недугами. Щороку у відділенні дитячої онкології Національного інституту раку лікується від 250 до 300 дітей з усіх регіонів України віком до 18 років. Фахівці цього лікувального закладу допомагають хворим з усіма видами злоякісних новоутворень, окрім пухлин щитоподібної залози та злоякісних захворювань кровотворної системи. «За останні п’ять років кількість пролікованих хворих збільшилась у 2,4 раза. Щорічно виконуємо близько 200 складних оперативних втручань, серед яких резекції печінки, гемігепатектомії, панкреатодуоденальні резекції, резекції нирок, резекції кісток з ендопротезуванням, пластикою автологічними чи аллогенними трансплантатами, — підкреслив завідувач відділення дитячої онкології Національного інституту раку, головний позаштатний спеціаліст МОЗ України за спеціальністю «Дитяча онкологія» Григорій Климнюк. — Після впровадження сучасних підходів до лікування смертність дітей від онконедуг значно зменшилася».

Вперше за роки незалежності у 2013 році онкохворих дітей на сто відсотків забезпечили необхідними лікарськими засобами, виробами медичного призначення і лабораторними реагентами, зауважила Альона Терещенко. Це стало можливим завдяки збільшенню державного фінансування на лікування онкохворих дітей: торік було виділено 318 мільйонів гривень. У 2014 році, наголосила представниця МОЗ, на лікування онкохворих дітей держава передбачила понад 395 млн грн. Цієї суми, переконана пані Терешенко, вистачить на всі потреби у лікуванні дітей, вражених хворобою.

ДОВІДКА «УМ»

Рак посідає друге місце у структурі смертності населення України і разом із серцево–судинними захворюваннями визначає рівень здоров’я нації. Щороку у світі з’являється 12 мільйонів осіб, які вперше захворіли на рак, а близько семи мільйонів помирають від хвороби.

Україна відрізняється високим рівнем захворюваності і входить до першої десятки країн світу з показником у 160 тисяч осіб, що захворіли упродовж року. З них 90 тисяч помирають щороку. 40% хворих залишають цей світ упродовж року через пізню діагностику.