Пастка для радіації

13.02.2014

В Україні збудують новий сучасний комплекс із переробки радіоактивних відходів атомних електростанцій. Проблема, яку таким чином намагаються розв’язати в «Енергоатомі», тривіальна: наші АЕС відпрацювали вже не один десяток років, накопичивши велику кількість відходів, з якими потрібно щось робити. Втім у відомстві переконані, що зможуть впоратися з проблемою. Для цього на Запорізькій АЕС розпочнуть роботи з реконструкції діючого комплексу переробки ядерних відходів, а нове підприємство цього профілю збудують на Рівненській атомній.

При цьому в «Енергоатомі» наголосили: завезення до нас радіоактивних відходів із–за кордону неможливе. Адже суто технічно комплекси на обох станціях не передбачають прийому відходів «іззовні». Вони передбачені для переробки тільки того, що використовується на станціях: робочий одяг, інструмент, ізоляційні матеріали, індивідуальні засоби захисту, вузли управління, датчики тощо. Запуск нових утилізаційних комплексів суттєво зменшить обсяг відходів, які вже накопичилися на станціях. Їх перероблятимуть, а потім передаватимуть у комплекс із зберігання відходів «Вектор» у Чорнобилі.

Фінансування цих проектів — майже 300 млн. гривень на кожен комплекс — уже виділено та схвалено в уряді. При цьому більшу частину технологічного обладнання отримано безкоштовно, як технічну допомогу Європейської комісії.