Курс на Далекий Схід

12.02.2014

Двосторонні українсько–російські домовленості на найвищому рівні про активізацію спільних проектів в економіці починають реалізовуватися. Так, миколаївське ПАТ «Чорноморський суднобудівний завод» отримав замовлення від далекосхідної компанії «Преображенська база трального флоту» на будівництво серії повнокомплектних суден.

«Ми підписали протокол про наміри. Йдеться про можливість будівництва на наших потужностях серії великих морозильних траулерів–рибозаводів, — сказав генеральний директор підприємства Валерій Калашніков. — Ми дуже раді відновленню співпраці із давнім партнером». Кількість таких суден, які призначенні для промислу риби донним і різноглибинним траленням, буде визначено окремими контрактними угодами.

«У 2000—2012 роках «Чорноморський суднобудівний завод» уже збудував для потреб «Преображенської бази трального флоту» два великі морозильні траулери — «Бухта Преображенська» і «Генерал Трошев», — сказав генеральний директор далекосхідної компанії Сергій Єремеєв. — «Генерал Трошев» працює на повну потужність, видобуває близько 200 тонн риби за добу».

Як відомо, «Чорноморський суднобудівний завод» — судноверф із найбільшим технічним потенціалом в Україні. Нині вона входить до складу «Смарт Мерітайм Груп». «Преображенська база трального флоту» — найбільше рибопромислове і рибопереробне підприємств на Далекому Сході. Компанія здійснює вилов риби в Охотському, Берінговому та Японському морях. На думку експертів, підписання угоди про співпрацю між українським та російським флагманами у своїх галузях має у собі величезний потенціал. Йдеться, насамперед, про суттєве зростання обсягів виробництва, а отже, доходів до бюджету, зростання зайнятості населення, використання потенціалу фахових виробничих кадрів.