Спекулянти тут не ходять

12.02.2014
Спекулянти тут не ходять

Своїми постановами регулятор нейтралізував спекулянтів — і гривня одразу ж почала набирати вагу.

Банкіри позитивно оцінили намагання регулятора стабілізувати фінансову ситуацію у державі. На думку голови комітету Незалежної асоціації банків України Артура Загородникова, постанова НБУ щодо діяльності банків та проведення валютних операцій була необхідною банківському середовищу. За його словами, у професійному середовищі вже давно велися розмови про необхідність додаткових механізмів збереження ліквідності комерційних банків.

«Сьогодні ми можемо використати платіжні доручення наших клієнтів на наступний день — це дуже добре. Це була невідкладна потреба із давніх часів», — відзначив експерт. На його думку, відтермінування заявок фізичних і юридичних осіб щодо купівлі валюти на п’ять робочих днів має позитивно вплинути на ситуацію на ринку і є цілковито закономірною реакцією Національного банку. «Коли на ринку почалися хвилювання, панічні настрої, які було необхідно усунути. Коли почали застосовувати всі нелегальні схеми виводу валюти за межі України, підозрілі операції — така реакція регулятора є цілком логічною, — сказав Загородников. — Адже спочатку нам треба з’ясувати, що це за заявка, на які потреби, який обсяг».

Фінансист заявив: у відповідності до постанови НБУ всі платіжні доручення фізичних і юридичних осіб будуть виконані у повному обсязі. «Ми мусимо проводити скрупульозну роз’яснювальну роботу, — стверджує експерт. — Я вважаю, що нам легше буде впоратися із хвилюванням на ринку, якщо ми користуватимемося цією постановою і матимемо можливість розповісти населенню, що жодних хвилювань з приводу придбання валюти у нього не має бути».

Динаміка курсу національної валюти, яку ми спостерігаємо останнім часом, показує: антикризові постанови НБУ доволі швидко спричинили укріплення гривні. Позавчорашній міжбанківський ринок закрився зниженням котирування долара на 5 копійок на купівлі й на 4 копійки — при продажу. Євро знизився незначно — на дві копійки при купівлі. Цей процес вплинув на офіційний курс валют, який нині, як відомо, є гнучким. Станом на 10 лютого НБУ встановив офіційний курс долара на рівні 8,52 гривнi, євро — 11,57 гривнi. Отже, маємо зростання курсу національної валюти на майже 18% лише за одну добу.

А ТИМ ЧАСОМ...

Продукти не подорожчають

Перехід на гнучкий валютний курс не призведе до зростання цін в Україні. Про це заявив директор департаменту стратегічного планування розвитку економіки Міністерства економічного розвитку і торгівлі Євген Олейніков. «Якщо імпортери спробують «зіграти» просто на пряме підвищення цін, то це призведе до того, що вони втратять обсяги продаж, — пояснив експерт. — Відповідно через певний час ціни повернуться на попередній рівень. Станеться просто стримування попиту обсягом доходів громадян і, відповідно, надалі — повернення до більш розумних та адекватних цін».

Олейніков додав: пряме підвищення курсу іноземної валюти зазвичай впливає на вартість, насамперед, імпортної продукції. З іншого боку, не варто забувати про купівельну спроможність, яка у такій ситуації виступатиме стримуючим фактором. За його словами, основною групою товарів, яка у цьому випадку потрапляє до «групи ризику» підвищення цін, — це побутова техніка. Втім... «При всій необхідності подібних товарів, це ж усе–таки не є речами, придбання яких можна вважати питанням життя і смерті», — резюмував Олейніков.

Що ж стосується товарів продовольчої групи, то їх подорожчання не відбудеться. Причина — вже озвучена вище: Україна, як відомо, нині практично повністю забезпечує внутрішній попит за рахунок власного виробництва.