Розгінна смуга для ВВП

12.02.2014

Сфера торгівлі є надзвичайно важливою складовою вітчизняної економіки. При цьому частка торгівлі у формуванні валового внутрішнього продукту України є доволі вагомою і при цьому має тенденцію до зростання. Таку думку озвучив заступник генерального директора департаменту розвитку торгівлі Мінекономрозвитку Сергій Литвиненко.

«У третьому кварталі минулого року частка торгівлі у ВВП становила 18,1% — перше місце серед видів економічної діяльності, — сказав експерт міністерства. — Обсяг валової доданої вартості у торгівлі становив 62,6 млрд. гривень. Що у постійних ціна 2007 року на 3,4% перевищує обсяг відповідного періоду 2012 року». Представник Мінекономрозвитку наголосив: розвиток внутрішнього ринку залежить від конкуренції між товаровиробниками, торговельними мережами і наявністю товарів у них. Це, у свою чергу, сприяє виробництву нових товарів, насиченню ними ринку, прискоренню обміну товарами та виходу на зовнішні ринки.

Як наголосив Сергій Литвиненко, сьогодні роздрібна торгівля є тією галуззю, яка демонструє високі темпи зростання серед ключових видів економічної діяльності. «Оборот роздрібної торгівлі, до якої належить торгівля підприємств–юридичних осіб, а також розрахункові дані про обсяги продаж на ринках та фізичними особами–підприємцями, у 2013 році становив 884,2 млрд. гривень, — сказав експерт. — Що у співставних цифрах на 9,5% перевищує обсяг відповідного періоду 2012 року».

За словами представника Мінекономрозвитку, одним із головних факторів розвитку сфери торгівлі на сьогоднішньому етапі є розширення споживчої активності населення за рахунок збільшення реальної заробітної плати на тлі утримання цінової стабільності на споживчому ринку, а також зростання обсягу споживчого кредитування. Також на зростання показників торгівлі впливає активний ріст кількості iнтернет–користувачів, які збільшують кількість покупок через всесвітню мережу за допомогою платіжних карток.

Суттєвий вплив виявляє торгівля також на забезпечення податкових надходжень. «Станом на 1 грудня 2013 року підприємства торговельної галузі скерували до загального бюджету обов’язкових платежів на суму 41,1 млрд. гривень. Це становить 15,3% від загальної кількості усіх платежів до бюджету», — пояснив Сергій Литвиненко.