«Кинь сигарету, забудь про кальян!»

06.02.2014
«Кинь сигарету, забудь про кальян!»

Кальян — небезпечна «забавка»: канцерогени «фруктового диму» так само провокують рак, як і звичайні сигарети. (з сайта femina.by.)

Цього тижня у світі «прицільно» говорили про рак: 4 лютого міжнародна громадськість відзначає Всесвітній день боротьби з онкологічними недугами. 2006 року «Міжнародний союз із боротьби з онкологічними захворюваннями» (UICC) затвердив цю дату не тільки для того, аби привернути увагу до проблеми, а й виробити спільні рішення для боротьби з раком. Адже нині це одна з найстрашніших загроз сучасності.

Але у 40% випадків цю «фатальну недугу» можна попередити, кажуть експерти. У 35% випадків рак провокують фактори зовнішнього середовища та продукти харчування, що містять канцерогени, і в 30% — вживання тютюнових виробів. Результати епідеміологічних досліджень доводять: сигаретний дим містить понад 70 агресивних канцерогенів, які призводять до онкологічних захворювань, зокрема раку легенів (у 90% випадків), порожнини рота і гортані (80%), підшлункової залози, сечового міхура тощо.

Лікарі нагадують, що рак легенів залишається одним із найпоширеніших онкологічних захворювань. Щороку в Україні реєструється близько 20 тисяч нових випадків недуги, і 80 % хворих — активні курці. На думку медиків, курці в десятки разів більше ризикують захворіти на рак легень, ніж ті, хто не має цієї шкідливої звички.

Уперше про вплив куріння на розвиток раку легенів заговорили півстоліття тому. 1964 року у звіті тодішнього головного лікаря США прозвучали докази, що куріння може спричинити рак легенів. Ці факти стали поштовхом до масштабного антитютюнового руху — спершу в США, а потім і в усьому світі. Кожен третій випадок смерті від раку легенів, зафіксований відтоді, був спричинений курінням, кажуть лікарі. А поява сигарет із фільтром та канцерогенних речовин у складі тютюнового диму за останні 50 років значно збільшили ризик аденокарциноми легенів — найпоширенішого типу раку органів дихання.

Лікарі запевняють: шкідливими є абсолютно всі тютюнові вироби, в тому числі електронні сигарети і кальян — дим останніх так само містить велику кількість токсинів і канцерогенів. Велику загрозу для здоров’я становить пасивне куріння.

Завдяки численним просвітницьким акціям, а також впровадженню «антитютюнових» законів Україна перемістилася з 4 на 22–ге місце у світі — за рівнем поширеності тютюнокуріння. «Виробництво сигарет за січень — грудень 2013 року порівняно з аналогічним періодом 2012 року у нас зменшилося на 10%. Це стало одним із чинників зменшення смертності, яку спостерігаємо в Україні в останні роки. Але сигарети далі доступні за ціною, і навіть здешевіли на тлі інфляції. Тому боротьба з тютюном залишається боротьбою за життя сотень тисяч людей», — вважає Андрій Скіпальський, керівник проекту «Україна без тютюнового диму».

Експерти ВООЗ переконані: якщо уряди країн активніше впроваджуватимуть політику «звільнення від тютюнового диму» та забезпечать суттєве збільшення податків на тютюнові вироби, це допоможе врятувати більше життів. А також отримати додаткові кошти до державних бюджетів, які надалі можна буде використати на програми з покращення громадського здоров’я, у тому числі й на боротьбу з раком.

СТАТИСТИКА

Україна входить до першої десятки країн світу за рівнем захворюваності і смертності від раку. Щороку в нашій країні діагностують 160 тис. нових випадків недуги. Майже 90 тис. українців щорічно помирають від раку, 40% із них — у перший рік після виявлення. Рак є причиною 15% смертей в Україні, поступаючись за цим показником лише серцево–судинним захворюванням.