Відкриті шлюзи для грошей

05.02.2014

В українських регіонах активно відбувається формування місцевих бюджетів. «Жодні політичні протистояння не можуть перешко­джати інтересам простих людей, — заявив в.о. Прем’єр–міністра України Сергій Арбузов. — Тож закликаю представників місцевої влади активізувати бюджетний процес, що дозволить своєчасно здійснювати соціальні виплати».

Як повідомили у Міністерстві фінансів України, на сьогоднішній день у державі ухвалено 487 із 694 місцевих бюджетів. Це близько 70% від необхідної кількості. Серед ухвалених нині — бюджет Автономної Республіки Крим, кошториси ще 15 областей, міста Севастополь. Ухвалено також 138 міських бюджетів обласного/республіканського підпорядкування, що становить 77% від загальної кiлькостi, та 68% районних бюджетів. При цьому всі бюджети, які мають міжбюджетні стосунки з Держбю­джетом, ухвалені у Криму, Київській, Одеській і Полтавській областях. Усього ж на кінець січня ухвалено 29,3% місцевих бюджетів різного рівня.

На думку урядових аналітиків, місцеві адміністрації мають зробити все, аби прискорити формування власних кошторисів. Серед причин називають насамперед підвищення соціальних виплат, які гарантує Держбюджет. Там, де кошториси вже ухвалено, влада здійснює виплати за новим, підвищеним коефіцієнтом. Так відбувається, скажімо, на Дніпропетровщині. Також у регіоні повідомляють про ремонт місцевих автодоріг. Уже нині області виділили 8,7 млн. гривень на дорожні роботи, ще 57 млн. гривень Дніпропетровська ОДА має отримати у вигляді субвенцій із держбюджету. Також 108,7 млн. гривень отримають місцеві бю­джети регіону.