Ставка на нове

04.02.2014

Вітчизняні аграрії стрімко обновлюють парк своєї техніки. Так, у минулому році вони придбали 16 тис. одиниць техніки і обладнання на загальну суму майже 7 млрд. гривень. Із них на умовах фінансового лізингу було куплено 203 одиниці техніки на суму понад 86 млн. гривень.

За статистикою, найохочіше сільгоспвиробники купували трактори — 4474 штуки на понад 2 млрд. гривень, а також зернозбиральні комбайни — 1234 штук на 1,5 млрд. гривень. Користувалася успіхом ґрунтообробна техніка, якої закупили 2636 штук на 514 млн. гривень, а також техніка для посіву — 1590 штук на 674 млн. гривень.

Сприятливу тенденцію констатував міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк, який заявив, що українські хлібороби стали отримувати більше кредитів. Так, на початок листопада вони залучили 13 млрд. гривень кредитних ресурсів. А це на 3 млрд. гривень більше, ніж торік. Загалом, у минулому році банківськими позиками скористалося 2,6 тисячі сільськогосподарських підприємств і фермерів. Щоби кредити стали ще доступнішими, МінАПК вирішило продовжити роботу з банками та іншими фінансовими установами.

«Фінансове забезпечення аграріїв залишається питанням номер один, — сказав Микола Присяжнюк. — Міністерство за дорученням Президента всіляко намагається прискорити цей процес. Зокрема, ми працюємо над спрощенням механізмів залучення кредитних коштів». Успіхи на цьому шляху вже є. Із 13 млрд. кредитів 8,1 млрд. належить до короткотермінових, 2,2 — серед­ньострокові, ще 2,7 млрд. — довготермінові. Значну частку цих грошей аграрії використовують для завершення осінньо–польових робіт.

«Для осінньо–польових робіт ми залучили 2,7 млрд. гривень банківських кредитів, — сказав міністр. — І хоча роботи у полі вже майже завершені, сільгоспвиробникам необхідні оборотні кошти на зберігання і транспортування врожаю, підготовку до весняної посівної кампанії. А щоби аграрії могли і надалі залучати кредити за нижчими відсотковими ставками, у нас починає роботу Земельний банк. Його поява особливо важлива для середніх і дрібних виробників».

А ТИМ ЧАСОМ...

Інфляція — однозначним числом

Кабінет Міністрів України опублікував прогноз зростання споживчих цін на 2014 рік. Передбачається, що він становитиме 8,3% (грудень до грудня). Зростання цін виробників становитиме 8,6%.

Відповідна постанова уряду також закріплює значення номінального ВВП на рівні 1,653 трлн. гривень із прогнозованим зростанням до кінця року на рівні 3%. Прибуток підприємств — 302,1 млрд. гривень, фонд оплати праці найманих працівників — 516 млрд. гривень при середній зарплаті 3575 гривень та рівень безробіття за методологією Міжнародної організації праці — до 7,4%. Сальдо торговельного балансу — мінус 14,61 млрд. доларів, при експорті 104,6 та імпорті 119,3 млрд. доларів.

Таким чином, відбулася, як ми бачимо, певна корекція попередніх прогнозів. Так, у дербюджеті 2014 року номінальний ВВП записано на рівні 1,695 трлн. гривень. Інші показники — інфляції та зростання ВВП — залишено без змін. Утім Міжнародний валютний фонд прогнозує Україні зростання ВВП у 2014 році не більше, ніж 1%.