Зайві розмови на ринку

04.02.2014
Зайві розмови на ринку

Антимонопольний комітет готовий суворо карати за змови на ринках та несправедливі доходи їх учасників. (з сайта liga.net.)

Конкурентне законодавство в Україні розвивається на рівні провідних світових практик. Свідченням цього факту є визнання провідних світових експертів у цій сфері, зростання соціально–економічного впливу і підвищення ефективності роботи ринків із низькою конкуренцією. Саме так оцінює роботу свого відомства перший заступник голови Антимонопольного комітету України Рафаель Кузьмін.

Європа ставить нас у приклад

«На сьогоднішній день головними напрямами у роботі фахівців АМКУ є розвиток конкуренції та захист споживача і бізнесу від антиконкурентних дій, — сказав Кузьмін. — Наші старання були гідно оцінені міжнародними фахівцями». Так, у документі, ухваленому на 13–й сесії Міжурядової групи експертів із конкурентного законодавства і політики Конфедерації Організації Об’єднаних Націй із торгівлі і розвитку, відзначено: Україна досягла значного прогресу в розробці конкурентного законодавства. Наш досвід визнаний найбільш значимим у сучасному світі і, за словами представників міжнародного співтовариства, є прикладом того, як можна організувати систему захисту конкуренції за два десятиліття — враховуючи при цьому вкрай несприятливі стартові умови.

На думку фахівців, в Україні створено цілісну систему правових та організаційних механізмів антимонопольної діяльності, яка повною мірою відповідає сучасним нормам Європейського Союзу і загальносвітовим тенденціям. А результатом впровадження європейських стандартів у роботі АМКУ стало підвищення економічного ефекту. Торік він становив 3,1 млрд. гривень, що у двічі перевищує показники попередніх років. Торік було виявлено та припинено 7700 порушень законодавства про захист економічної конкуренції. Цей показник є найвищим за всі роки існування Комітету.

Трохи менше половини всіх виявлених порушень — 42%, 3200 випадків — стосуються зловживання монопольним, тобто домінуючим, становищем на ринку. Четверту частину всіх порушень, тобто 1900 випадків, антиконкурентних дій здійснили органи виконавчої влади, місцевого самоврядування, а також органи адміністративно–господарського управління і контролю. Окрім цього, розглянуто 720 випадків порушення у вигляді антиконкурентних узгоджених дій суб’єктів господарювання і зупинено 1220 порушень у вигляді недобросовісної конкуренції.

«Сукупний розмір штрафів за порушення законодавства про захист економічної конкуренції становив близько 744 млн. гривень, що в 1,8 раза перевищує показник позаминулого року. Розмір оплачених штрафів до бюджету перевищив 44 млн. гривень. Це найвищий показник за всю історію існування АМКУ», — сказав Рафаель Кузьмін.

Двадцять мільярдів штрафу

Утiм процес збільшення ефективності у роботі Комітету триває. Так, торік уряд розглянув і виніс на розгляд парламенту два принципово важливi законопроекти стратегічного характеру: «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» і Загальнодержавну програму розвитку конкуренції в Україні на 2014—2024 роки. Якщо перший закон буде ухвалено, то в Україні буде забезпечено створення єдиної, цілісної і всебічної системи правового захисту конкуренції у відповідності до найвищих світових стандартів. Проект другого закону розроблено у відповідності до Національного плану дій із впровадження Програми економічних реформ на 2010—2014 роки, затвердженої Президентом України. Проект програми передбачає механізми узгодження промислової, аграрної, інвестиційної, зовнішньоекономічної, цінової політики, політики у сфері прав споживачів із конкурентною політикою. Програма містить ключові позиції для досягнення конкретних цілей на різних ринках із різним станом і різними умовами розвитку конкуренції.

Як стверджують експерти, діяльність Антимонопольного комітету торік свідчить про його високу роль у соціально–економічному житті країни. Урядові аналітики наголошують, що в 2014 році АМКУ активізує роботу щодо виявлення профілактики порушень законодавства про захист економічної конкуренції. Цьогоріч громадськість очікує від антимонополістів остаточного рішення про одне з найрезонансніших розслідувань — картельну змову 19 торговельних мереж. Сума штрафу може становити рекордних 20 млрд. гривень. Як заявив Рафаель Кузьмін, остаточне рішення можуть ухвалити вже цього місяця.