Старі завдання для «нової мітли»

30.01.2014
Старі завдання для «нової мітли»

Сергій Арбузов перейняв керівництво урядом від Миколи Азарова у непростий період.

В українському уряді — стрімкі кадрові зміни. Те, що вчорашнє засідання Кабміну проводитиме не рекордсмен–довгожитель на посаді Прем’єра Микола Азаров, а його перший заступник Сергій Арбузов, не змогли спрогнозувати навіть провідні політичні експерти. Втім після добровільної відставки Азарова у вівторок вранці було оголошено, що наступне чергове засідання уряду проведе перший віце–прем’єр. Вірніше, в.о. першого віце–прем’єра.

Передача керма

Зміни влади на Грушевського стала несподіванкою навіть для технічного персоналу Кабміну. «Прем’єр–міністр України Микола Азаров», — урочисто прокоментував невидимий голос у залі засідань, як тільки екс–Прем’єр з’явився на порозі. Саме цими словами зазвичай починалося кожне засідання уряду упродовж останніх років.

«Сталася помилка. Я вже не Прем’єр–міністр», — російською прокоментував конфуз Микола Янович, всіляко намагаючись демонструвати особистий оптимізм. І затим передав управління урядом своєму колезі. Побажавши йому успіхів на цій непростій посаді, Азаров швидко залишив міністерську залу.

Після того, як Президент Віктор Янукович підписав відставку Прем’єр–міністра та доручив урядовцям виконувати свої обов’язки до призначення нового складу Кабміну, усі високопосадовці автоматично отримали до назви своєї посади титул «виконуючий обов’язки». Втiм таке «обмеження у правах» є радше формальністю і практично жодних реальних обмежень на діяльність міністрів не накладає.

«Зараз у суспільстві, між владою та опозицією, триває діалог і пошук рішень у непростій ситуації, — сказав, відкриваючи засідання, в.о. очільника уряду Сергій Арбузов. — Тому ми повинні сконцентруватися і зробити все можливе для стабільного функціонування держави. Тим паче що Президент України та народні депутати зробили вагомі кроки для пошуку компромісу».

Судячи зі слів Сергія Арбузова, важливий фактор для української влади він вбачає у тому, що Президент і уряд за цих непростих обставин зберегли керованість економікою та бюджетною системою нашої країни.

«Водночас повноцінний компроміс можливий лише за умови взаємної поваги до позицій всіх учасників переговорів. Потрібно відмовитися від агресії та ультиматумів. Єдиний шлях зняти кризу та знайти порозуміння — діалог, — наголосив в.о. першого віце–прем’єра. — Зараз, на час пошуку компромісного рішення у суспільстві, для нас найважливіше нівелювати негативний вплив ситуації на економічні процеси, своєчасно робити соціальні виплати та виконувати інші зобов’язання держави. Особливо в тих регіонах, де були захоплені приміщення місцевих органів влади. А також гарантувати надання необхідної медичної допомоги постраждалим з обох сторін політичного протистояння».

Економіка: запас міцності

Крок до примирення з уст Арбузова, який одразу ж ­встигли оцінити журналісти, — скорбота за співвітчизниками, які загинули у протистояннях. «Користуючись нагодою, хотів би від імені уряду висловити свої співчуття сім’ям загиблих у цих протистояннях, — сказав в.о. першого віце–прем’єра. — Мені прикро, що постраждало багато людей, в тому числі журналістів. Сподіваюся, що розслідування усіх справ буде швидко завершене. Маю надію, що більше не буде жертв та постраждалих у протистояннях».

Економічні питання у державі, втiм, також ніхто не скасовував. «Громадяни вчасно отримують виплати з бю­джету. Платежі проходять за розкладом. Як того і вимагає поденний графік, станом на 27 січня Пенсійний фонд виплатив пенсії майже 14 мільйонам громадян. На ці потреби протягом місяця було спрямовано понад 21 млрд. грн. Це повністю задовольнило січневу потребу в коштах, — окреслив ситуацію Сергій Арбузов. — Окрім того, Державне казначейство повністю профінансувало видатки на виплату державних соціальних допомог за січень. Це допомоги малозабезпеченим сім’ям, сім’ям iз дітьми, виплати дітям–інвалідам та інвалідам з дитинства. Видатки з бюджету на ці цілі перевищили 3,4 млрд. грн».

Сьогодні, за словами Арбузова, люди очікують на вчасну виплату пенсій, стипендій, допомог. Незахищені верстви населення не повинні стати заручниками політичної ситуації. «Фінансово–банківська система продемонструвала достатній запас міцності, — заявив в.о. першого віце–прем’єра. — Банки забезпечені ліквідністю. Національний банк надійно контролює ситуацію на грошово–кредитному ринку. НБУ розширив свою присутність на валютному ринку та буде забезпечувати її у подальшому».

За словами високопосадовця, значним фактором фінансової стабільності стали домовленості президентів України та Росії. Зокрема про надання кредиту нашій державі. Розвивається співпраця з Китаєм. «Сьогодні ми розглянемо важливе питання модернізації чергової ділянки транзитного газопроводу Уренгой—Помари—Ужгород», — поставив завдання Арбузов.

А ТИМ ЧАСОМ...

Слово «борошно» — ієрогліфами

За період із січня по листопад 2013 року з України було експортовано 185,5 тис. тонн пшеничного борошна на загальну суму 62,4 млн. доларів, що в 1,3 раза більше, ніж за аналогічний період 2012 року. Цікаво, що 13% експортованого борошна ми продали до Китаю, що в абсолютних значеннях сягнуло 23,6 тонни на загальну суму близько 8 млн. доларів. У порівнянні із 2012 роком маємо зростання у 34 (!) рази за обсягом продажу та у 42 рази — за виручкою від реалізації.

Держкомстат також відзначає зростання обсягу експорту українського борошна в Гонконг. На думку аналітиків, таким чином азійський регіон стає перспективним ринком збуту не тільки для вітчизняної сільгосп­сировини, а й для продуктів переробки.