Властивості кривої

29.01.2014

Курс гривні на міжбанківському ринку продовжує знижуватися. У понеділок, коли курс долара сягнув позначки 8,57 грн., Національний банк вийшов з інтервенціями, запропонувавши на торгах валюту по 8,40 гривень. Минулої п’ятниці, нагадаємо, «зелений» продавали за 8,50—8,52, а вже у понеділок — за 8,53—8,57.

Утiм у регулятора до подібної динаміки поставилися спокійно. За словами заступника голови Національного банку Олексія Ткаченка, його відомство володіє достатніми резервами для протидії різким курсовим змінам, які можуть негативно вплинути на банківську систему та економіку в цілому. На думку експертів, інтервенції зможуть зупинити тимчасове зниження курсу, а Нацбанк готовий виходити на торги навіть щоденно. Хоча рішення про доцільність таких кроків ухвалюватимуть щодня.

Спокійно ставляться до курсових стрибків і самі банкіри. Екс–народний депутат і банкір Станіслав Аржевітін вважає, що зниження курсу гривні не пов’язано з політичною кризою, а зумовлено економічними факторами. «Не можна сказати, що нинішнє відхилення валютного курсу є суттєвим, — каже Аржевітін. — Станом на сьогоднішній день курсова ситуація стабільна, хоча й треба констатувати, що золотовалютні резерви Нацбанку знижуються».

На думку експерта, сьогоднішня ситуація на фінансовому ринку та в економіці назагал є стабільною. А на її зміцнення працюють кілька важливих факторів. Серед них чи не головним є три мільярди доларів російського кредиту, отриманого після домовленостей українського та російського президентів. Завдяки цим коштам удалося стабілізувати ситуацію з бюджетом та вивести фінансову систему держави із зони ризику.

Утiм не менш важливим фактором банкір вважає поведінку вкладників, які нині зберігають спокій, не піддаються паніці — і тим самим сприяють посиленню фінансового сектору. «Незважаючи на політичну кризу, обсяг депозитів у банківській системі держави зростає, — наголошує Аржевітін. — Сьогодні депозитний портфель становить 450 млрд. гривень. А це у півтора раза більше, ніж весь бюджет цілої країни!».

До того ж у бюджеті 2014 року закладено курс долара 8,5 гривнi на кінець року, — нагадує банкір. При цьому експерт допускає: цієї межі може бути досягнуто вже у першому півріччі. Але, на його думку, такий фактор не в змозі відіграти вирішальну роль та призвести до негативних наслідків. «У будь–якому випадку це невелике відхилення, — пояснює Аржевітін. — Тим паче що всі фахівці чудово розуміють необхідність невеликої девальвації гривні, а також короткочасних інфляційних процесів. Думаю, що НБУ не «гаситиме» радикально курс долара, адже нині він зовсім не критичний для суб’єктів господарювання».