Ставка на несучку

28.01.2014

Вітчизняні аграрії готуються суттєво збільшити експорт м’яса та м’ясопродуктів. За прогнозами фахівців, iдеться про 9,9%, або 18 тис. тонн — у порівнянні з минулим роком. Таким чином, обсяг експорту м’яса з України сягне 200 тис. тонн.

За попередніми даними міжвідомчої робочої групи при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі, торік наша держава поставила на зовнішні ринки 182 тис. тонн м’яса. Із них — 145 тис. тонн м’яса птиці, 27 тис. тонн яловичини і 6 тис. тонн свинини. Зростання, яке заплановане на нинішній рік, відбудеться за рахунок збільшення експорту м’яса птиці. Передбачається, що наші виробники продадуть за кордон 172 тис. тонн цього продукту. Експорт свинини і яловичини, навпаки, зменшиться: першої — до 5 тис. тонн, другої — до 20 тис. тонн.

Робоча група також прогнозує, що імпорт м’яса і м’ясопродуктів у нинішньому році зменшиться на 6,7% — до 321 тис. тонн. При цьому завезення свинини зменшиться на 10,3% і становитиме всього лише 210 тис. тонн. М’яса птиці ми закупимо на 18,9% менше, тобто близько 60 тис. тонн. Натомість обсяги закупівлі яловичини зростуть на 42,9% — до 30 тис. тонн.

Виробництво м’яса у нинішньому році прогнозується на рівні 2,48 млн. тонн проти 2,39 млн. тонн у 2013 році. Виробництво яловичини при цьому скоротиться із 403 до 400 тис. тонн, натомість свинини та м’яса птиці зросте, відповідно, до 785 тис. тонн та 1,26 млн. тонн.

Україна, як відомо, має величезний потенціал виробництва та експорту м’яса. Тож уряд задля збільшення обсягів виробництва стимулюватиме створення нових, високопродуктивних свинокомплексів і комплексів із вирощування великої рогатої худоби. Величезний аргумент для розвитку тваринництва — традиційно високі врожаї наших зернових культур. Як відомо, понад половина врожаю традиційно йде на експорт. Хоча ми могли би використовувати його на корм тваринам. Тож, отримавши кормову базу, Україна може наростити потужності з вирощування тварин і птиці. Цей крок підвищить частку доданої вартості, яка залишається в Україні. Що дозволить збільшити прибутковість бізнесу аграрних підприємств. А це значить, що зростуть доходи населення та відрахування до бюджету.

Позитивним, на думку експертів, є той факт, що нині Україна активно нарощує виробництво м’яса. Завдяки цьому забезпечується зовнішня пропозиція та зростання його експорту з України. За підрахунками фахів­ців, за останні чотири роки ми майже на чверть збільшили виробництво м’яса і більш ніж у чотири рази наростили експортну виручку від його реалізації за кордон.

ДО РЕЧІ

Загорніть усе!

Цьогоріч на розвиток мережі гуртових ринків сільгосппродукції з бюджету виділять 200 млн. гривень. І якщо нині в Україні працюють чотири ринки, то вже найближчим часом вони будуть збудовані у всіх найбільших містах. За словами міністра аграрної політики і продовольства Миколи Присяжнюка, такі ринки є не тільки місцем торгівлі, а й великими інфраструктурними об’єктами: сучасні логістичні комплекси поєднують у собі складські, виробничі й торговельні потужності.

«На таких ринках виробник має місце для зберігання своєї продукції, організоване місце, де можна її продати, — пояснює Присяжнюк. — Також для формування торгових партій там є зони передпродажної підготовки. У них продукцію приймають, миють, калібрують, фасують та віддають на реалізацію. Розглядають можливість, щоб саме на цих гуртових ринках формувати партії сільгосппродукції на експорт». Сьогодні, за словами посадовця, гуртові ринки виконують украй важливу функцію — надають вітчизняним виробникам стабільний канал збуту їхньої продукції.

Як відомо, нині вже працюють ринки «Шувар» у Львові, «Столичний» у Києві, «Господар» у Донецьку і «Азовський» у Маріуполі. Всього ж відповідний статус отримали дванадцять юридичних осіб, у тому числі у Львівській, Київській, Запорізькій, Одеській, Харківській, Рівненській, Луганській, Миколаївській, Херсонській і Донецькій областях.