З космічним розмахом

23.01.2014
З космічним розмахом

Прем’єр–міністр Микола Азаров прагне реалізувати потенціал України у підкоренні космосу. (УНІАН.)

Кабінет Міністрів нарешті отримав змогу планувати свою роботу, орієнтуючись на ухвалений напередодні державний бюджет 2014 року. «Тепер можна ритмічно і енергійно здійснювати реалізацію масштабних проектів економічного розвитку, які стали можливими після домовленостей президентів України і Росії 17 грудня минулого року», — сказав, відкриваючи вчорашнє засідання уряду, Прем’єр–міністр Микола Азаров. За його словами, найголовніший напрям — відновлення співпраці в аерокосмічній галузі.

«Учора на заводі «Арсенал» я провів нараду з директорами приладобудівних підприємств, які працюють в аеро­космічній індустрії. Вони доповіли про нові розробки і виробничі плани на поточний рік. Я переконався, що величезний науково–технічний потенціал галузі, на щастя, збережений. А відновлення промислової кооперації з Російською Федерацією відкриває наймасштабніші за останні двадцять років перспективи розвитку космічної галузі, в якій працюють понад 70 тисяч робітників», — сказав Прем’єр.

Як повідомив очільник уряду, практично всі директори вже побували на російських підприємствах. «Як колись казали — у «смежников», і зараз ведеться робота з укладення нових контрактів. Звичайно, це робиться не за один день, але є цілковита впевненість, що виробничі плани другого півріччя будуть засновані на нових обсягах коопераційного виробництва», — сказав Азаров.

Українські підприємства здійснюють поставки комплектуючих виробів для виробництва російських ракет–носіїв («Союз», «Протон», «Рокот»), систем автоматичного стикування «Курс», виконують роботи з гарантійного обслуговування та авторського нагляду за обладнанням, системами та агрегатами ракетно–космічних комплексів цих виробів, беруть участь в підготовці та пусках ракет–носіїв. Натомість росіяни, в свою чергу, здійснюють поставки матеріалів, металів, прокату, електро– та радіовиробів, приладів, агрегатів та систем, двигунів для виготовлення українських ракет–носіїв («Зеніт», «Циклон»), систем та агрегатів для ракетно–космічного комплексу «Циклон–4».

«Тобто українсько–російська кооперація є настільки всеохоплюючою, що будь–які затримки або обмеження в експортно–імпортних поставках ракетно–космічної продукції могли б призвести до значних збитків підприємствами космічних галузей обох країн. Збитки України могли б сягнути 3 мільярдів гривень на рік (більше 60% обсягу виробництва підприємств космічної галузі), що могло би призвести до повної зупинки основних підприємств і втрати близько 16,5 тисячi робочих місць», — підсумував Азаров. За його словами, відновлення повноцінної кооперації та спільних програм («Морський старт», «Наземний старт», ГЛОНАСС та програми «Дніпро», створення космічних апаратів наукового призначення та перспективних ракет–носіїв) збільшить завантаження підприємств у рази і поверне на них тисячі високо­кваліфікованих фахівців.