Кошторис пішов у народ

22.01.2014

Головним «ньюсом» державного кошторису нинішнього року є зміна напряму бюджетної політики у сфері розподілу повноважень держбюджету із місцевими бюджетами. Кабміну вдалося досягти збалансування загальнодержавних і регіональних інтересів, спрямованих на раціональне використання економічного потенціалу кожного регіону із максимально можливим економічним ефектом.

Загальний ресурс місцевих бюджетів на 2014 рік у порівнянні з минулим роком зріс на 9,8%, або на 21,7 млрд. гривень. При цьому інвестиційний ресурс місцевих бюджетів на соціально–економічний розвиток територій зріс на 3,4 млрд., до 16,2 млрд. гривень.

Як відзначають урядові аналітики, у нинішньому році, як і в минулі роки, дер­жавна підтримка розвитку регіонів здійснюватиметься через Державний фонд регіонального розвитку, розмір якого становить 3 млрд. 480 млн. гривень. При цьому з метою концентрації коштів державної підтримки розвитку регіонів у нинішньо­му році субвенції із державного бюджету місцевим на здійснення заходів соціально–економічного розвитку територій в обсязі одного мільярда гривень є частиною Державного фонду регіонального розвитку.

Цілий ряд ухвалених у держбюджеті статей підтверджує той факт, що уряд взяв курс на соціальну складову. У документі вперше передбачені витрати на розширення мережі дошкільних навчальних закладів, модернізацію дитячих дошкільних майданчиків навчальних і дошкільних закладів. Уперше передбачено безкош­товне забезпечення сніданками учнів 5—11–х класів загальноосвітніх шкіл. На цю мету передбачена субвенція із держбюджету місцевим бюджетам у розмірі 607 тис. гривень.

Окрім цього, будуть установлені надбавки за обсяг і якість виконаної роботи медичним працівникам, які надають первинну медичну допомогу в регіонах, які не беруть участь у пілотному проекті реформи охорони здоров’я. Все більшу увагу приділено соціальним виплатам і зарплатам бюджетникам. Як і планувалося раніше, у держбюджеті враховано кошти на підвищення розмірів мінімальної заробітної плати, посадового окладу (тарифної ставки) І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки з метою скорочення грошового розриву між цим показником і мінімальною заробітної платою до 290 гривень у грудні нинішнього року. Таким чином заробітна плата на кінець року в завідуючого дошкільним навчальним закладом — у порівнянні з 2013 роком — зросте на 645 гривень. Зарплата у лікаря–терапевта і вчителя вищої категорії зросте на 602 гривні, у бібліотекаря ІІ категорії — на 540 гривень.

Передбачали в державному бюджеті й кошти на підвищення рівня фінансової забезпеченості місцевих бюджетів щодо витрат на виплату заробітної плати бюджетникам і оплату енергоносіїв. Враховано необхідність виплати допомоги з догляду за інвалідами І і ІІ групи внаслідок психічних розладів, а також забезпечення додаткових виплат медпрацівникам системи екстреної медичної допомоги. І що важливо — заплановані витрати на підтримку проведення реформи охорони здоров’я в цілому.

Підвищення рівня заробітних плат стали одним із пріоритетів державного бюджету на нинішній рік. Так, мінімальну заробітну плату із січня 2014 року встановлено на рівні 1218 гривень, з 1 липня — 1250 гривень, а з 1 жовтня — 1301 гривень. При цьому приріст середньорічного розміру мінімальної заробітної плати у 2014 році становитиме 8,2%.