Із «пастки» болю

15.01.2014
Із «пастки» болю

При нападі подагри біль такий нестерпний, що людина не знаходить собі місця...

Нога як у лещатах — кажуть про страждання хворих на подагру. У перекладі з грецької це слово буквально означає «ножний капкан». Напади різкого болю в суглобах сковують рухи, і людина дійсно ніби потрапляє в пастку. Як визволитися з неї? Лікарі запевняють: зарадять лише медикаментозне лікування та дієта.

«Синдром простирадла»

«Така ситуація повторюється щоразу після свят, — розповідає подруга. — Спершу Мишко дегустує всі смачні наїдки, завершуючи шашликами «під бренді», а на ранок просить урятувати від нестерпного болю. Біль такий сильний, що мені в аптеці, коли скажу, що в чоловіка подагра, знеболювальні дають без рецепта... Іноді може зарадити тільки подвійна доза сильних анальгетиків — як ось зараз, після новорічно–різдвяних святкувань... Тепер мусить сідати на сувору дієту, і хоч розуміє, що іншого виходу немає, все одно не дуже поспішає».

Михайло, чоловік моєї подруги, чотири роки нездужає на подагру. Успіх лікування цієї хвороби безпосередньо пов’язаний зі способом життя пацієнта, кажуть лікарі.

— Подагра — хронічне захворювання, що виникає внаслідок порушення обміну речовин, — пояснює столичний лікар–ревматолог Сергій Ященко. — При цьому в організмі відбувається підвищене накопичення сечової кислоти. Кристали урату натрію (похідного сечової кислоти) відкладаються в суглобах та інших органах і системах. Ці маленькі кристали і викликають ушкодження суглобів, такі артрити називають мікрокристалічними.

Подагра, наголошує Сергій Володимирович, — рецидивуюче захворювання (таке, що повторюється). Напад недуги часом виникає раптово і так само раптово минає, інколи навіть без медикаментозного втручання. Гострий напад може тривати від кількох годин до кількох днів і навіть тижні. При нападі подагри людина відчуває нестерпний біль, який поступово наро­стає. Хворий не знаходить собі місця. Нерідко відбувається деформація фалангових суглобів або з’являються набряк i сильне почервоніння шкіри. Рухи в суглобі спричиняють дошкульний біль. На палець не можна ступити, біль може виникати навіть від доторку простирадла. Таке явище називають «симптомом простирадла». Може підвищуватися температура тіла.

На ранній стадії, кажуть лікарі, напади відбуваються від одного до кількох разів на рік. Із часом подагра переходить у хронічну форму і «нагадує» про себе частіше. Напади можуть повторюватися навіть щомісяця. У дрібних суглобах унаслідок накопичення кри­сталічних уратів утворюються так звані подагричні вузли, збільшується об’єм тканин навколо суглобів. Самі суглоби поступово деформуються. Зокрема суглоб великого пальця стопи збільшується й випинає. Хворим з таким ураженням стає важче підбирати собі взуття.

За словами Сергія Ященка, в більшості випадків подагра уражає лише певні групи суглобів. Окрім фалангових суглобів стоп і кистей рук, «під атаку» недуги потрапляють променево–зап’ястний, колінний, плечовий i ліктьовий суглоби. Зазвичай уражаються дрібні суглоби, найчастіше це відбувається асиметрично.

Нерозбірливе харчування провокує недугу

За статистикою, на подагру страждає кожен тисячний житель планети.

— Це спадкова недуга, — пояснює лікар. — Нерідко її сприймають за інші хвороби — артрит, артроз чи ревматизм. І хоча такі захворювання справді мають схожий перебіг, але першопричина їх різна. На подагру страждають переважно люди зрілого та літнього віку. Діти і молодь рідко стикаються з таким діагнозом.

Велику роль у виникненні недуги відіграє харчування.

— Не обов’язково ті, хто мають генетичну схильність до цієї недуги, захворіють, — зауважує пан Сергій. — Але неправильним, нерозбірливим харчуванням людина часто провокує розвиток подагри. Впливає надмірне споживання спиртного (особливо пива, коньячних напоїв, шипучих і десертних вин), м’ясних страв. Ризикують також любителі жирної і білкової їжі. До речі, навіть білий хліб небезпечний при подагрі, оскільки містить багато білка. Надлишок солі та цукру відіграє свою негативну роль. Спричинити захворювання можуть нестача води в організмі та тривалий прийом сечогінних ліків.

За словами лікаря, ймовірність захворіти на подагру підвищується у людей iз надмірною масою тіла, а також хворих на гіпертонію (підвищений артеріальний тиск), гіпотерiоз (знижену функцію щитоподібної залози), ниркову недостатність, яка перешкоджає належному виведенню сечової кислоти з організму.

«Кристальний» аналіз підкаже діагноз

Поставити діагноз «подагра» з допомогою загальних симптомів складно. Навіть рентген–картина не зможе повністю прояснити ситуацію. Точно встановити хворобу допоможуть лише лабораторні дослідження.

— Найголовніша ознака подагри — наявність кристалів уратів (солей сечової кислоти) у синовіальній рідині, яка заповнює порожнину суглобу. Якщо знаходимо в ній ці сполуки, можемо чітко сказати, що маємо справу з подагрою, — каже лікар.

Лікують недугу в ревматологічних відділеннях лікарні. Хворий має пройти всі необхідні обстеження, здати клінічні аналізи. Медикаментозна терапія при подагрі обов’язкова. «Вона відбувається за допомогою спеціального препарату, що блокує накопичення сечової кислоти, знижує її концентрацію в крові та клітинній рідині, знімає виражений больовий синдром, — пояснює Сергій Володимирович. — Важливо відразу звернутися до фахівця, не займатися самолікуванням і не покладатися на народні засоби — природні рецепти при подагрі безсилі, оскільки не впливають на обмін речовин в організмі й не знімають больового синдрому. Лише фахі­вець підбере потрібне лікування, і, дотримуючись його рекомендацій, можна попередити подальші напади недуги».

У разі загострення фахівець рекомендує прийняти знеболювальний препарат, прилягти, аби зняти навантаження з суглобів і забезпечити їм спокій. Як короткочасний засіб для зменшення болю можна використати компрес із холодної води чи лід, прикладений на одну–дві хвилини до суглоба. А далі процесом терапії має керувати лікар.

Побільше водички і — змінюйте звички...

Велике значення для профілактики і лікування захворювання має дієта. Хворим на подагру добре відомо, що варто їм наїстися, наприклад, м’ясних страв і запити все це алкоголем, як розвивається гострий напад. Тому важливо змінити підхід до харчування і смакові звички.

«Слід обмежити вживання тваринних білків (м’яса), уникати гострих страв і солоних продуктів. Від соління і маринадів краще відмовитися взагалі, — зауважує лікар. — Рекомендую хворим виключити з меню продукти, багаті на пурини, — субпродукти (печінка, нирки, мозок), консерви, м’ясні, рибні та грибні бульйони. Недопустимі при подагрі рибна ікра, какао і шоколад. Багаті на пурини також тваринні жири, бобові, цвітна капуста, щавель, малина, журавлина. Важливо в цілому зменшити калорійність добового раціону, особливо це актуально для людей iз надмірною вагою».

Одне з головних правил при лікуванні подагри — пити більше води, не менше півтора–двох літрів на добу (за умови, що нирки функціонують добре). Натомість лікарі радять вживати рослинну, свіжу та натуральну їжу, багато фруктів та овочів. Корисними будуть розвантажувальні дні, коли протягом доби людина вживає лише овочі та фрукти, свіжі соки з них. У сезон корисно включати в раціон кавуни. Їх можна їсти без обмежень (якщо немає схильності до цукрового діабету чи проблем із нирками). Кислих сортів яблук краще уникати. Лікарі рекомендують також супи з крупів та овочів, сухофрукти, молочні продукти, варення, мед, зефір, мармелад, інші солодощі, що не містять шоколаду, овочеві салати, вінегрет, пшеничні висівки, відвар шипшини з медом, компот, квас, фруктово–ягідні соки. Відварене м’ясо, рибу і птицю можна їсти до трьох разів на тиждень по 100—150 грамів на день.

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Основні правила для хворого на подагру

* Слід приймати препарати, що знижують рівень сечової кислоти. Важливо періодично контролювати цей показник через лабораторні аналізи.

* Дотримуватися дієти. Не переїдати і не голодувати.

* Не припиняти прийом призначених препаратів без згоди лікаря. Різка відмова від ліків може викликати загострення подагри.

* Намагайтеся вберегти суглоби від травм, обмежуйте фізичні навантаження. Не носіть тісного взуття, яке може пошкоджувати суглоби.

* Уникайте переохолоджень і застудних захворювань.

* Контролюйте артеріальний тиск. Якщо, крім подагри, ви ще маєте й гіпертонію, то піддаєте себе подвійному ризику: деякі лікарські препарати, які приймають для зниження тиску, можуть піднімати рівень сечової кислоти. Тож важливо спробувати знизити тиск природним шляхом: обмежити кількість солі в раціоні, боротися з зайвою вагою.