У забої без документів

15.01.2014
У забої без документів

На нелегальних копальнях шахтар ризикує i здоров’ям, i життям. (з архiву «УМ».)

Не зовсім законні методи видобування вугілля, які до того ж є надзвичайно небезпечними з точки зору захисту шахтарських життів, невдовзі стануть історією. Кабінет Міністрів України на своєму засіданні ухвалив план заходів із припинення незаконного видобування вугілля у нашій країні.

Як пояснили експерти Міністерства енергетики і вугільної промисловості України, за відсутності жорсткого державного контролю і продуманих реформ у вугільній галузі нелегальні шахти–копальні продовжують існувати у Донецькій та Луганській областях.

На думку незалежних аналітиків енергоринку, проблема вуглевидобутку на малих шахтах набула неконтрольованого характеру. Це призводить до значних збитків вітчизняної економіки та завдає шкоди навколишньому середовищу. На жаль, на таких копальнях відсутні елементарні правила охорони праці, нерідко стаються обвали, які призводять до травм і загибелі людей.

Однією з причин розширення незаконного видобування вугілля вважають відсутність контролю з боку органів місцевого самоврядування за використанням земель, які надають фізичним та юридичним особам для здійснення сільськогосподарської діяльності. Але фактично ці землі використовують для незаконної експлуатації надр.

За оцінками експертів енергоринку, останнім часом обсяги незаконного видобування вугілля сягнули рекордної відмітки — 6 млн. тонн. Це становить десяту частину усього видобутого у державі вугілля. За підрахунками аналітиків, ті, хто володіє копанками або формує «дах» цим людям, заробляють близько двох мільярдів гривень щороку. Навіть більше: продавці нелегального товару використовують схеми легалізації через державні шахти і отримують за це вугілля дотації з державного бюджету.

Відповідно до затвердженого урядовцями плану, передбачається здійснити цілу низку ефективних заходів із припинення незаконного видобування, притягнення винних до відповідальності, погашення завданих державі збитків. Також буде проведено моніторинг територій із покладами вугілля, у тому числі й з використанням даних дистанційного зондування Землі та геліоінформаційних технологій. Ці кроки мають виявити місця незаконного видобутку вугілля, а влада створить реєстр таких територій.

За даними Луганського обласного управління екології, в області знаходиться близько трьох тисяч кар’єрів. У цілому ж на Донбасі функціонує понад десять тисяч нелегальних шахт, починаючи від найменших і закінчуючи великими.

Розмах нелегальщини дає підстави підозрювати, що копанки працюють при мовчазній згоді правоохоронних органів і місцевої влади. Експерти ж стверджують, що реалізація заходів, передбачених урядовцями, дозволить суттєво знизити гостроту проблеми. Втім, на думку експертів, у питанні незаконного видобування потрібен індивідуальний підхід, оскільки йдеться про робочі місця в депресивних районах. Тож частину копанок варто було би легалізувати. Йдеться про кар’єри, які можна зробити безпечними для навколишнього середовища, забезпечити безпеку праці, отримати всі дозвільні документи. Інші ж підлягають закриттю.