Корисний обід — жити до ста літ

09.01.2014
Корисний обід — жити до ста літ

Від щоденного раціону залежить і якість, і тривалість життя.

Усі ми погоджуємося з думкою, що їжа має бути не тільки смачною, а й корисною. У яких же народів вдало поєдналися ці якості? Відповідь дав журнал Forbes, який представив рейтинг найкорисніших кухонь світу. В його основу лягли показники здоров’я і тривалості життя людей.

1. Японія

У цій країні ожирінням страждають лише 1,5% жителів, а середня тривалість життя — 82 роки. Водорості, свіжі морські продукти, овочі, соя — ось корисна основа їжі японців. Ще один важливий момент — японці не об’їдаються, а мають за правило вставати з–за столу з відчуттям легкого голоду.

2. Сінґапур

Середній термін життя там теж 82 роки, а повні люди становлять 1,8%. Три кити місцевої кухні — рис, овочі і риба. М’яса сінгапурці майже не їдять, а на десерт віддають перевагу тропічним фруктам і легким стравам із них.

3. Китай

2/3 їжі китайців — це овочі, фрукти, боби, цільні зернові з додаванням різних трав і спецій. Якби не любов китайців до добре просмажених продуктів, вважають лікарі, то середній термін життя в країні перевищував би 73 роки, а кількість повних була б меншою за 1,8%.

4. Швеція

У цій північній країні живуть довго — до 81 року, але огрядних людей там 11%. Такі показники зумов­лені харчуванням на основі молочних продуктів, риби, ягід. Риба корисна для серця, а ягоди — відомий антиоксидант. І все це — у поєднанні із зимовими видами спорту.

5. Франція

П’яте місце Франції, мабуть, трохи здивує читачів. Проте попри любов французів до м’яса і випічки, сиру і шоколаду, середній француз живе до 81 року, а людей з надмірною масою тіла дуже мало — 6,6%.

6. Італія

Можливо, не кожен знає, що, крім макаронів і м’яса, італійці добре знаються на овочах, продуктах моря і оливковій олії. Звідси і результат: середній термін життя італійця 80 років, в повних жителів у цій країні — 13%.

7. Іспанія

Іспанці люблять оливкову олію, в їхньому меню — дари моря, овочі і фрукти. Їм не дуже смакує смажена їжа, віддають перевагу тушкованій. Завдяки цьо­му доживають до 80 років, та й повних людей серед них 16%.

8. Південна Корея

Кухня цієї країни відома низьким вмістом жирів. Головні страви — локшина, риба, овочі. М’яса кореєць їсть уп’ятеро менше, ніж, скажімо, американець.

9. Ізраїль

Термін життя ізраїльтян — 81 рік, щоправда, серед них чимало товстунів — 24%. Ізраїльтяни віддають перевагу бобам і овочам з оливковою олією. Самі ж жителі вбачають причину корисності своєї їжі в її кошерності.

10. Греція

Завершує рейтинг грецька кухня, яка надає перевагу овочам, бобам, легким сирам. І хоча надмірну вагу має чверть жителів, у середньому греки живуть 80 років.

Звісно, на тривалість життя впливають не лише складові харчування, а й менталітет та спосіб життя народу. А найголовніше — рівень цивілізованості країни, тобто доступність для пересічного громадянина продуктів харчування, медичних послуг та повноцінного відпочинку.