Різдво на Майдані

09.01.2014
Різдво на Майдані

Тисячі киян та гостей столиці підтримали святковий мітинг на центральній площі своїми дзвіночками. (Дмитра ЛИХОВІЯ.)

Мав рацію той блогер, котрий першим порівняв київський Євромайдан із Запорозькою Січчю. Чим, наприклад, не картинка, запозичена в Гоголя?... Ранок 7 січня. Огрядний дядько з бейджем «охорона» гукає на подвір’ї Будинку профспілок: «Хлопці, га, хлопці! А йдіть–но хто–небудь хліб розвантажте». Хлопці не квапляться. «Йдіть, кажу, хліб розвантажте!» — «А що, багато там хліба?» — «Та машина...» — меланхолійно відповідає дядько, того й гляди, зараз почухає черево, як Пацюк із «Ночі перед Різдвом»... «До речі, про хліб, — питаю я. — То як у вас зараз із харчами — вистачає?» «Вистачає», — киває він.


Хліб їх насущний

Ми не випадково почали майданні замальовки саме з їжі. Останні дні в соцмережах з’явилися повідомлення про те, що харчів майданівцям бракує. Принаймні провізії не так багато, як було ще місяць тому, а відтак їстівні припаси поставлено на облік. «Гостям» Майдану тепер пропонують лише чай та каву, а більш калорійні продукти залишають для постійних мешканців наметового містечка — про це сповіщають оголошення на польових кухнях.

Власне, справа не в їжі як такій. Справа в символі. Підгодовували приїжджих «майданників» в основному кияни–доброчинці. Приносили гроші, закуповували харчі. Так, продукти потрапляли на Майдан і з інших джерел, та здебільшого цей клопіт брала на себе столиця. Якщо провіанту бракуватиме — це має означати зниження рівня підтримки акції Києвом.

Чи варто хвилюватися з цього приводу — зрозуміло не до кінця. «Всього нам вистачає, всього. Он вчора було Різдво, то всі дванадцять страв були на столі. І кутю самі робили», — каже куховарка Тамара, наливаючи гарячий суп у великі пластикові склянки на кухні під Будинком профспілок.

Попри те, що адміністрація «Профспілок» після 30 грудня намагалася розірвати з опозиціонерами договір оренди, будівля з «курантами» досі залишається під контролем Майдану. Уже в новому році майданівська служба безпеки ліквідувала провокацію зі спробою підпалу горішнього поверху.

Рецептом повстанської куті Тамара не поділилася — питайте, мовляв, на кухні, бо «я тут — роздатчиця». Об питання куті спіткнувся і козак Мажа («в миру Анатолій» — так він відрекомендувався). Колоритний, вбраний у відповідні шати, Мажа засвідчив, що кутю на Святвечір приносили й кияни. Але в цілому харчовий колапс заперечив. «Це було, мабуть, найкраще Різдво в моєму житті», — поділився Мажа. До церкви козак, щоправда, не ходив, бо церква сама завітала на Майдан — «був священик, було богослужіння, всі дванадцять страв були, і наша кухня варила, і кияни стільки всього понаносили — і тістечка, й печиво, взагалі солодкий стіл був прекрасним. Їжі не бракує», — підсумував він.

За даними прес–служби Майдану, на Різдво тут було зготовано майже 2 тонни куті — приблизно на 10 тисяч порцій. На Святвечір, 6 січня, кутю майданівцям власноруч роздавали Арсеній Яценюк та Олег Тягнибок. Третій опозиційний лідер — Віталій Кличко — хоч сам особисто різдвяною стравою присутніх не наділяв, зате з нагоди появи на небі Вифлеємської зорі сказав кілька слів про «початок нової ери» і перемогу добра над злом. На цю саму тематику вправлялись і його колеги, а депутатка від «Батьківщини» Олександра Кужель зачитала привітання від Юлії Тимошенко.

Рояль у кущах та медалі

Але Майдан славний не VIP–особами. Підбиратися до осердя маніфестантів цікаво зі сторони Бессарабки — вздовж наметового містечка на підтримку тієї самої Тимошенко. Цікаво, що цей «вічний» осередок боротьби «за Юлю» хоч і спорожнів, але ще помалу жевріє — 7 січня там відзначали відповідним плакатом 884–й день ув’язнення лідерки «Батьківщини».

Ближче до пішохідної зони Хрещатика, обмеженої барикадами, клянчать двадцятки ряджені аніматори: пропонуючи сфотографуватися разом, «Зебра» просить «на яблучко», «Тигра» — «на кісточку». Ну а різноманітних Дідів Морозів та Снігуроньок на Євромайдані — десятки. Тут же стоїть клітка із лялькою Януковича в натуральний розмір. Біля «заґратованого» Президента сновигають любителі яскравих кадрів із фотоапаратами та знімкуються на пам’ять — значно охочіше, ніж із Дідами Морозами. Сивочолий дід обурюється вголос: «Кого ви фотографуєте? Чого ви фотографуєтесь? Тьху ти... Нє, ще не дозрів наш народ...»

Ближче до мерії — інший «атракціон»: піаніно — те саме, що стояло перед рядами «Беркута» і яке розмістив на своєму «Фейс­буці» син Джона Леннона; його розфарбували в синьо–жовті кольори й прикрасили символікою ЄС. Біля інструмента фотографуються також, а от заграти на ньому зважується не кожен. Чоловік, який видобув красиву музикальну фразу, отримав оплески і вклонився публіці зі звичним привітанням: «Слава Україні!»

Будівлю Київради досі утримує опозиція, за цей плацдарм та місце нічлігу відповідальна «Свобода». Напередодні з’явилася інформація про розкрадання складу нагород, що розташовується тут в одному з приміщень. Медалі на кшталт «Ветеран праці», «1500–річчя Києва», «50–річчя визволення України» тощо почали знаходити зовсім в інших кутках захопленої будівлі. Триває розслідування. Ще одним ексцесом було відключення водопостачання в міськраді — однак за кілька годин націоналісти виявили вентиль, перекритий невідомим шкідником.

Колядки, зірки й дзвони

...Під ялиною біля КМДА «розспівується» хор «Просвіта» Оболонського району. Сувора регентка відповідає: «Ну що ви, яке інтерв’ю? Я мушу задавати тональність». Потім поступається: «Сьогодні будемо тут довго, привезли багато колядок. Душу маємо велику...» («Й українську, українську душу, скажи!» — встряє хтось із хору). «Але знаєте, що дивує? — питає співрозмовниця і свердлить поглядом з–під окулярів. — Сьогодні вже щедрують, а щедрувати слід аж на Василя! Сьогодні — тільки колядки, і не треба робити вінегрету з наших звичаїв».

Ще не один хор і не один вертеп зустрічається по мірі просування до Євромайдану. Є «стаціонарні», є й «мобільні», які весело крокують iз різдвяними зірками і співають. Слава Богу, що день 7 січня — сонячний та теплий, майже як навесні. Востаннє таке тепле Різдво в Києві було 126 років тому, сповістили метеорологи.

А ще це Різдво відзначилося небувалим масовим благовістом. Як і просили зі сцени Майдану та заздалегідь повідомляли в соціальних мережах, тисячі киян та гостей міста, які зібралися 7 січня на центральній площі столиці, принесли з собою різноманітні дзвіночки та — за сигналом ведучого Євгена Нищука — влаштували великий «Різдвяний дзвін» задля очищення України. Підтримали його й церкви — а зі святковими привітаннями на Євромайдані виступили представники УПЦ КП, УГКЦ, УАПЦ, євангелісти.

За підтримки Музею Івана Гончара відбувся Парад різдвяних зірок із різних областей України, який фінішував на Майдані. Трохи раніше, після виступів Тягнибока і Яценюка (Кличка позавчора на сцені не було), мітингарі долучилися до виконання колядки «Нова радість стала».

Триста євроспартанців

Але, перефразуючи «Марусю Чурай», «пісні — піснями, а життя — життям». Час від часу виникає інформація про те, що вночі слід очікувати чергової «зачистки» Майдану. Ніч перед Різдвом не була винятком. Досі якось обходиться. Євромітингувальники вже так обжилися між барикад, що не заперечують бачення Арсенія Яценюка, який в інтерв’ю «5–му каналу» сказав, що Євромайдан може стояти аж до ви­борів 2015 року.

5 січня на сцені панотці благословили прапори «Самооборони Майдану» — тепер добровільні вартові захищатимуть відвойовану у влади територію з освяченими хоругвами.

Про це у «Фейсбуці» написав учасник церемонії, нардеп від БЮТ Андрій Парубій. І додав, що після 47 діб чергування здає варту колезі по фракції Арсену Авакову — тепер він буде комендантом Майдану. А сам Парубій мусить підлікуватись, відпочити, побачити родину. Загалом, ротація майданівських кадрів відбувається в усіх точках.

Розмовляю з вартовим біля КМДА. Доповідає чітко, по–військовому: «У нас все гаразд, несемо охорону порядку, вираховуємо можливих провокаторів, їх негайно видаляємо. Видаляємо також всіх, хто напідпитку, і навіть тих, від кого є запах спиртного». Вервечка людей суне до мерії з розгорнутими паспортами — потрапити сюди можна тільки так.

Чолов’яга явно задоволений тим, із яким комфортом (на цьо­му він наголошує особливо) все облаштовано на підпорядкованому йому об’єкті. Заминка виходить тоді, коли запитую, а чи довго лишатимуться маніфестанти в мерії й загалом на Майдані в стані, так би мовити, бо­йової готовності. «Звичайно, я думаю, що треба залишатись до кінця, — каже охоронець. — Але тут багато що залежатиме від наших лідерів, тобто від тих, кого ми собі поставили лідерами».

Слово про лідерів

Лідери опозиції Майдан не забувають. Хоч у неділю, 5 січня, традиційне народне віче вони не збирали, Різдво компенсувало такий «зрив графіку». Святвечір та Різдво політики зустріли з народом. У промовах звучали дві нові теми: жорстоке побиття журналістки Тані Чорновол (вимога: покарати кривдників Тетяни і не дати владі спустити її справу на гальмах) та плани на вибори–2015.

Єдиного кандидата не буде. «Угода чітко сформулювала наступний підхід: перший тур усі кандидати від опозиції проходять як «праймеріз», а в другому турі той, хто отримає найкращий результат, матиме підтримку всіх опозиційних сил, — каже Арсеній Яценюк. — Наша перемога полягає в тому, щоб три опозиційні сили в 2014 році сформували єдину команду... Ця команда не просто піде на вибори, не просто їх виграє, а доведе всьому світові, що Україна здатна проводити зміни, і що після 2015 року вона буде фактичним членом Європейського Союзу».

ХТО БУДЕ КИМ

У кулуарах дедалі більше говорять про можливий розподіл посад між опозиціонерами після бажаної перемоги–2015. Один із варіантів — повернення до політреформи–2004, Президент зі зменшеними повноваженнями — Кличко, Прем’єр — Яценюк. Ясна річ, що в цьому напрямку ще будуть багато домовлятись, але найрейтинговіший наразі кандидат у президенти, Віталій Кличко, в інтерв’ю «Радіо Свобода» сказав, що «готовий балотуватися у президенти з урізаними повноваженнями».