«Свобода» з вогнем

03.01.2014

Не обійшлася без провокацій смолоскипна хода в Києві на честь 105–річчя Степана Бандери. Увечері 1 січня цей захід традиційно організувала партія «Свобода». Захід проходив як своєрідна націоналістична післямова до успішних масових акцій опозиції на Євромайдані. Напередодні проведення маршу були побоювання щодо адекватності деяких його учасників, і негативні передбачення, на жаль, справдилися.

«Людей було дуже багато. Я не вмію оцінювати кількість, але, коли голова колони була на бульварі Шевченка, хвіст іще проходив повз Золоті Ворота. Десятки тисяч. Далеко не всі «свободівці» — були прапори інших партій, навіть «УДАРу» й Катеринчука. Люди йшли з дітьми на плечах, із візочками, багато хто долучився від нудьги або з бажання понести смолоскип і стати частиною видовищного дійства. Про винуватця свята, Бандеру, згадували мало, і я не впевнений, що всі учасники ходи знали, з якої нагоди несуть смолоскипи», — так описав у «Фейсбуці» перебіг акції журналіст Отар Довженко.

Напередодні в тій самій соціальній мережі спалахнула дискусія — чи доцільно проводити традиційний марш на честь Бандери зі смолоскипами на тлі протестів Майдану. «Як історик, я багато років досліджую ОУН та УПА. Як громадський активіст — багато тижнів беру участь у Євромайдані, — писав Володимир В’ятрович. — Я проти смолоскипної ходи 1 січня. По–перше, тому що такі акції не мають нічого спільного з історією та традицією бандерівського руху, натомість чітко асоціюються з фашистською та нацистською традиціями. По–друге, тому що знаю — таку акцію буде використано в медіа для компрометації і Бандери: він «фашист», бо таким чином його вшановують, і Євромайдану — бо його учасники «фашисти».

Націоналісти «затюкали» В’ятровича, доводячи, що факельні маніфестації є ознакою не лише фашистської доби. «Інтелектуальним ліліпутом, який отруює так званий громадський сектор Майдану», назвала дослідника історії ОУН народна депутатка від ВО «Свобода» Ірина Фаріон. За її словами, «малі ніколи не розуміли великих, слабкі — сильних, малодушні — одержимих».

І все було б непогано, якби маніфестація зі смолоскипами так собі і йшла. Десяти тисяч факелів не вистачило на всіх учасників. Марш фактично не зачепив заблокованого барикадами Майдану, почавшись на Михайлівській площі і фінішувавши біля будівлі Київської міськради. Але треба ж такому статися — одна з «випадкових» камер зафіксувала не лише скандування «Слава нації — смерть ворогам!» і «Комуняку — на гілляку!», а й активного «сотника» з мегафоном, який на підході до 5–зіркового готелю «Прем’єр палас» багатослівно закликав «передати привіт цьому бл...ядюшнику».

Очевидно, що провокація була підготовлена заздалегідь — надто вже показовою була нарізка кадрів, викладених у мережі YouTube: марш поночі, факели, радикальне скандування, заклики, хлопці в масках підбігають до дверей люксового готелю, кидають смолоскипи й погари всередину, з готелю валить чорний дим, охоронці борються з пожежею й застосовують вогнегасники. «Те, що ви робите, — це не ради України й не ради нації!» — кричить чистою українською мовою один із бодігардів готелю. Йому у відповідь натовп чомусь скандує «ганьба».

«Засуджую такі дії. Хлоп, який підштовхував людей у колоні кидати «привіти» в готель, — дурень і провокатор. Не здивуюся, якщо й підставний. Не залишає відчуття, що це відео — спеціально зрежисована короткометражка. На жаль, партія «Свобода», що допускає такого роду випадки, радикально програє в очах людей не тільки сама, а й опускає всю опозицію. Дискредитує такими діями весь Майдан», — так оцінив ексцес нардеп від «Батьківщини» Арсен Аваков.

Інші коментатори відзначили, що відеосюжет з–під готелю чудово вписався в інформаційну картину російських пропагандистських телеканалів...